Oštra osuda upotrebe sile nad aktivistima i aktivisticama u Mostaru

prosvjednici, Mostar, izjava, Centar za životnu sredinu, uborak, upotreba sile , aktivisti

Centar za životnu sredinu najoštrije osuđuje nedavne događaje u Mostaru i upotrebu sile od specijalnih snaga Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije protiv aktivista i aktivistica Mostara prilikom deblokiranja deponije "Uborak".

"Scene koje smo svi imali priliku pogledati, a koje su se desile prilikom deblokiranja deponije su apsolutno nedopustive. Građani se mjesecima bore da se riješi problem ove deponije, na miran način štite svoja građanska prava, traže da se poštuju zakoni ove države i bore se za zdravo okruženje i životnu sredinu" - navode iz Centra za životnu sredinu.

Ističu da "umjesto da odgovorni rješavaju problem, policija nad građanima primjenjuje silu i tu uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, što je još jedan apsurd koji ukazuje na njihovo nepoštovanje u Bosni i Hercegovini".

Centar za životnu sredinu,uborak,upotreba sile ,aktivisti
U priopćenju se navodi da napadi na građane koji su digli glas protiv nepravde i bore se za bolje društvo u cjelini nisu rijetkost, a o tome je Centar za životnu sredinu nedavno snimio i kratki film.

Napominje se da su zbog borbe protiv štetnih projekata, aktivisti širom BiH izloženi pritiscima i prijetnjama, u nekim slučajevima čak i fizičkim napadima. Uprkos tome, oni svoju borbu nastavljaju.

"Svjesni smo složenosti situacije u Mostaru, ali to ne smije da bude izgovor za primjenu sile nad građanima ovog grada i za višegodišnje nerješavanje problema odlaganja otpada u ovom gradu. Ovim putem pozivamo nadležne da najoštrije osude nedavne događaje u Mostaru i da problem deponije "Uborak" riješe u najskorijem roku" - apeliraju iz Centra za životnu sredinu.