Nevenko Herceg: Sustav naobrazbe u HNŽ-u treba reformirati

dr. sc. Nevenko Herceg, Mostar

... na kojoj su bili nazočni Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ i Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, priopćeno je iz Vlade HNŽ. Željko Ćorić, ravnatelj Zavoda za školstvo Mostar pozdravljajući nazočne učenike, njihove roditelje, učitelje, nastavnike, profesore i ravnatelje, posebno je zahvalio Vladi Hercegovačko - neretvanske županije i predsjedniku Hercegu, zatim ministru Hadžoviću i gradonačelniku Bešliću, ističući odličnu suradnju Zavoda s osnivačima škola, ali i drugim institucijama koje skrbe o obrazovanju.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa, čestitajući Dan Zavoda za školstvo Mostar istaknuo je kako je Ministarstvo, uz potporu Vlade, i ove godine osiguralo dio sredstava za nagrade najboljim učenicima. ''Kroz nagrade na županijskim natjecanjima želimo promovirati kvalitetne učenike, ali im i pokazati kako cijenimo njihovo učenje i rad'', kazao je ministar Hadžović.

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade, pozdravljajući nazočne, osobito djelatnike Zavoda za školstvo, istaknuo je značajnu ulogu Zavoda u nastojanjima da obrazovanje zauzme ono mjesto koje mu pripada, te da ono bude konkurentno s obrazovanjem u razvijenim zemljama Europe i svijeta.

''U strateškom promišljanju naše budućnosti Vlada HNŽ, kojoj sam na čelu, ulaganje u obrazovanje građana, a posebice u obrazovanje mladih vidi kao najbolje i dugoročno najisplativije investiranje. Na tom putu, Zavod za školstvo Mostar iznimno je bitan čimbenik. Poslovi koje Vi radite na izradi nastavnih planova i programa za obrazovanje, od predškolskog uzrasta pa do okončanja srednjeg obrazovanja, kao i niz drugih zadaća koje obavljate u ukupnom ciklusu obrazovanja, Vaša su velika odgovornost i imaju ključnu ulogu u ukupnom obrazovnom procesu. Zato je današnji dan prigoda da Vam iskažemo zahvalnost za dosada učinjeno, ali i da Vas pozovemo na predan rad u svim izazovima koji u budućnosti stoje pred svima nama, koji na ovaj ili onaj način radimo u sektoru obrazovanja. Svjesni smo kako naš postojeći sustav naobrazbe treba reformirati i uskladiti ga - s jedne strane s višim europskim standardima - a s druge strane s realnim potrebama današnjeg tržišta rada koje, unatoč ozbiljnoj gospodarskoj krizi, treba radnu snagu, istina specifičnu radnu snagu. Podsjetiti ću na to kako kroz program promoviranja srednjeg strukovnog obrazovanja Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ već čini određene korake na tom planu, te se iskreno nadam kako ćemo već sljedeće godine imati konkretne rezultate tih aktivnosti. Reformski cilj jest osigurati fleksibilnost strukovnih kurikuluma, uskladiti njihove ishode učenja s potrebama tržišta rada, te u konačnici povećati broj učenika u strukovnom obrazovanju. Na tom tragu, od Zavoda se očekuje da bude pripravan odgovoriti na ove zahtjeve, te da kroz primjerene nastavne planove i programe omogući obrazovanje za ona zanimanja za kojima postoji realna potreba. Na koncu, želim na poseban način čestitati učenicima, koji su kroz natjecanja u sklopu Zavoda za školstvo Mostar sudjelovali u natjecanjima i ostvarili najbolje rezultate.

Čestitam, također, njihovim odgojiteljima učiteljima, nastavnicima i profesorima vjerujući u to kako će njihovi uspjesi motivirati i druge učenike da u svakom slijedećem natjecanju budu još bolji'', kazao je predsjednik Herceg završivši obraćanje riječima Jonathana Deweya ''društvo za svu djecu mora željeti ono što najbolji i najpametniji roditelji žele za svoju djecu''.

U sklopu svečanosti obilježavanja Dana Zavoda za školstvo Mostar najboljim učenicima i školama uručene su nagrade i diplome, te zahvalnice suradnicima Zavoda.