NEMA ELEMENTARNE NEPOGODE U MOSTARU Građani će štetu nanesenu olujnim vjetrom snositi sami?

Stožer Civilne zaštite Grada Mostara
PR Grad Mostar

Pod predsjedanjem zapovjednika Stožera civilne zaštite Grada Mostar gradonačelnika Ljube Bešlića danas, četvrtak, 6. veljače 2020. godine održana je izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Mostara.

Na sjednici su članovi stožera podnijeli izviješće o stanju i intervencijama koje su imali tijekom noći i jutra te aktivnostima na otklanjanju šteta izazvanih od posljedica olujnog vjetra koji je pogodio Mostar i Hercegovinu. Naglašeno je također kako prema za sada dostupnim podatcima nema ozlijeđenih niti stradalih od posljedica olujnog nevremena, osim što su pričinjene brojne štete na kućama, zgradama, gospodarskih objektima, automobilima, stablima, reklamnim panovima…

Član stožera, Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe izvijestio je članove Stožera kako su imali 23 intervencije i da su odgovorili na svaki poziva za intervenciju. Naglasio je vrlo dobru koordinaciju s komunalnim poduzećima i policijom. Naglasio je kako u suradnji s policijom rade na uklanjanja porušenih stabala koje je oštetilo automobile, odnosno da će nakon što policija evidentira i pripremi foto dokumentaciju za svaki oštećeni ili uništeni automobil, potom pristupiti uklanjanju porušenih stabala.

Predstavnici Vodovoda izvijestili su kako su od posljedica porušenih stabala imali intervencija na puknutim cijevima, ali da se te posljedice otklanjaju nakon što su im vatrogasci omogućili da pristupe mjestu događaja.

Predstavnici komunalnih poduzeća naglasili su kako su njihovi djelatnici već od noći u 22 sata imali različite intervencije na terenu i cijela noć protekla je u otklanjanju posljedica koje su izazvane djelovanjem olujnog vjetra, a nastavit će se s pojačanim aktivnostima i tijekom cijelog današnjeg dana ako bi se stanje normaliziralo. Oni su pozvali sve vlasnike reklamnih panoa da su dužni žurno ukloniti sve one kojim su porušeni ili jako oštećeni. Također, građani su pozvani preventivno da čiste i održavaju dimnjake u kućama i zgradama, što je zakonska obveza.

Na stožeru je zaključeno kako po svim parametrima nema uvjeta za proglašenje prirodne i druge nesreće, a sve štete koje su nastale trebaju se evidentirati, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Grada Mostara. 

Kako hercegovina.info doznaje još nije poznato hoće li građani kojima je olujna bura uništila zgrade, kuće, automobile i ostalo imati pravo potraživati naknadu štete od jedinica lokalne vlasti.