VIDEO  Nastavlja se potraga za dječakom nestalim 1982. godine u Mostaru

i to je život

Nažalost, u današnje vrijeme one to više nisu. U zemljama Europske unije one su postale pošast s kojom se institucije bore već desetljećima.

Glavni razlozi otmice su najčešće seksualno zlostavljanje, te trgovina ljudima i organima. Prema procjenama Međunarodne organizacije rada, na toj trgovini se zaradi oko 32 milijarde dolara, piše alfa.avaz.ba.

Zastrašujući je podatak da u EU svake dvije minute nestane jedno dijete. U SAD-u je situacija još strašnija. Svakih 40 sekundi jedno dijete je oteto ili je nestalo.

- Kod nas još nije toliko alarmantna situacija, no nestalih ima u BiH. Nažalost nemamo statističkih podataka koliko je nestale djece zabilježeno u proteklih nekoliko godina, ali svakako kada pričamo o vremenski starijim slučajevima, situacija je znatno teža za rasvjetljenje predmeta. Činjenica je da se osamdesetih godina dešavao težak oblik kriminalnih radnji s djecom. Poznat je slučaj nestalih beba iz beogradskog rodilišta koji do dana današnjeg nije rasvijetljen, objasnio je bivši krim policajac Muhidin Alić gostujući u emisiji „I to je život" na TV Alfa, ističući kako je 48 sati nakon momenta nestanka, previše dug period za potragu ukoliko je u pitanju otmica djeteta.

Naravno da je efekat puno veći, dodaje Alić, kada se pristupi traganju u prvim momentima traganja, što nije slučaj predmetu nestanka Darke Stančevića od prije 36 godina.

- Darko je nestao 21.12.1982. godine ispred obiteljske kuće gdje se igrao na biciklu. U jednom je trenutku počelo kišiti, a baka je na momenat ušla u kuću. Kada se vratila njega više nije bilo tu. Na samo par metara od kuće gubi mu se svaki trag, a do danas se ne zna gdje je. Tada je imao dvije godine i osam mjeseci, prisjetila se u emisiji Darkina sestra Darjana Stančević, tog nemilog kišnog dana u Mostaru kada je započela njihova, sada već 36-godišnja potraga za nestalim dječakom.

Roditelji su odmah nakon nestanka sve prijavili policiji, no istraga nije dala nikakve rezultate sve do danas. Bilo je čak i informacija da je Darko u Italiji, gdje živi i radi. Međutim, od svega toga na kraju nije bilo ničega.

Slučaj nestanka dječaka ponovno je pokrenula njegova obitelj, koja ne gubi nadu da će ga ipak jednog dana ponovno vidjeti. Ovaj put nadu polažu u suvremenu digitalno-forenzičku znanost koja će pomoći u otkrivanju izgleda lica nestale osobe koja bi danas trebala imati 38 godina.

- Nakon jednog uspješno urađenog foto-robota nastalog na osnovu fotografije nestalog četverogodišnjaka iz Zenice, a koji danas ima 36 godina pristupili smo otkrivanju izgleda lica nestalog Darke iz Mostara. Još smo u tijeku izrade foto robota i sigurni smo da će nas krajnji rezultat odvesti do tragova nestalog dječaka, kazao je profesor Hadžib Salkić, informatički stručnjak.

On je kazao kako je napravljeni foto robot dječaka iz Zenice, one koji se bave ovom istragom, odveo do jednog mladića u RS-u koji je likom i godinama odgovara foto robotu nestalog Alena, no da li je to uistinu nestali Zeničanin još se ne zna.