Nakon smrti beba inspekcija ulazi u SKB Mostar

skb mostar
Kako navodi Dnevni list, ministarstvo je odmah nakon što je objavljeno da su u Mostaru 16. i 21. kolovoza, te 10. rujna preminule tri bebe, zatražilo izvješće od bolnice.

"Kako ono nije stiglo do jučer ujutro, kada je naš list objavio nalaz koji i kod druge bebe potvrđuje klebsiellu pneumonija, Opsenica je uputio zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, da se izvrši nadzor u bolnici", navodi mostarski Dnevni list.

Glasnogovornik Vlade Pero Pavlović kaže kako je nadzor zatražen prije nego li je stiglo izvješće iz bolnice, a da su u međuvremenu dobili i njihovo očitovanje.

Iz bolnice su Vladu izvijestili da bakterija nije bila u uzročno-posljedičnoj vezi sa smrti triju beba. No, roditelji umrlih beba tvrde suprotno, a smatraju da bi im djeca bila živa da nisu zaražena bakterijom.

U Vladi su, navodi Dnevni list, upoznati i s jednom i s drugom stranom priče, a očekuju da će Ministarstvo zdravstva upravo kroz inspekcijski nadzor dobiti kompletnu informaciju.

Dnevni list navodi kako je opasna bakterija klebsiella pneumonija nađena u krvi dvije bebe preminule od sepse ovog kolovoza.

"Roditelji bebe preminule 16. kolovoza od ranije imaju pisani dokaz i nalaz da je beba bila zaražena klebsiellom koji smo u više navrata objavljivali, a isti su na vlastito traženje u nedjelju dobili i roditelji bebe preminule 21. kolovoza. To praktično znači da je klebsiella pneumonija potvrđena kod dvije od tri bebe preminule u Mostaru, a čeka se još konkretan uzrok smrti kod bebe iz Drvara", navodi Dnevni list.

Iz SKB Mostar je demantirano da je bakterija uzrok smrti beba.

Inače, u HNŽ-u nema zdravstvenog inspektora, te je stoga i zatraženo da nadzor obavi federalni inspektor.