Najznačajniji filozofijski događaj u BiH počeo u Mostaru

Najznačajniji filozofijski događaj u BiH počeo u Mostaru

Po riječima člana te asocijacije prof. dr. Jure Zovke, Glavni odbor FISP-a, najveće krovne svjetske organizacije filozofskih udruga, sastao u Mostaru kako bi vodio rasprave i pripremio se za Svjetski kongres koji će biti održan 2023. godine u Melbourneu.

- Ovo je najznačajniji filozofijski događaj u BiH od osnutka države i ponosan sam da su prijatelji BiH došli u ovaj grad kulture i tolerancije da raspravimo temu "Dijalog umjesto sukoba civilizacija" - rekao je Zovko.

Predsjednik FISP-a prof. dr. Luca M. Scarantino naglasio je kako od simpozija očekuje da će okupiti filozofijske zajednice u BiH i široj regiji da se uključe u međunarodnu mrežu udruga, ali da očekuje i da će prihvatiti i preuzeti probleme tih asocijacija i o njima razgovarati tijekom ove konferencije.

- Očekujemo kolege iz BiH da nam pomognu da svoje vlastite probleme i brige uključimo u raspravi u pripremi za sljedeći svjetski kongresa tako da i oni sami postanu dijelom tog velikog događaja - istaknuo je predsjednik FISP-a, dodavši kako je sastanak u Mostar važan korak u tom procesu.

Dodao je kako simpozij u Mostaru ima i simboličko značenje te da on predstavlja i povratak FISP-a u Europu.

- Mi se nismo uspjeli sastati u Europi već šest godina i mislim da je važno kroz Mostar vratiti se u Europu - poručio je Scarantino. Početku konferencije nazočio je i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

- Duboko sam uvjeren kako se različitosti u svijetu mogu držati zajedno kroz adekvatan način razumijevanja i dijalog, i da se na taj način može graditi društvo koje će biti svima za primjer.

Kroz ovakve filozofske rasprave trebali bi i mi naučiti i poslati poruku iz BiH da na tim različitostima možemo graditi svoju budućnost - kazao je tom Čović.

vecernji.ba