FOTO  Nove blokade ispred Uborka nakon blagdana, građani ogorčeni

blokade, jp uborak, deponija uborak , prosvjed, jer nas se tiče, uborak, nagrada, proznanje

Ispred regionalnog odlagališta otpada Uborak održan je još jedan mirni prosvjed građana i aktivista Građanske inicijative "Jer nas se tiče". Okupili su se kako bi ponovo skrenuli pažnju i potaknuli vlast na promjene odnosno saniranje i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

Poznato je kako odlagalište od veljače nema niti jedan valjan dokument na osnovu kojega može raditi.  Građani su poručili kako neće odustati od zahtjeva za saniranjem i zatvaranjem deponije.

"Poručujemo vlastima da nismo odustali od naših zahtjeva i da što prije sjednu i počnu raditi na rješavanju ovog problema" - kazao je predstavnik Inicijative "Jer nas se tiče" Nijaz Hodžić.

Hodžić je istaknuo kako građani polako gube strpljenje, ali da neće poduzimati radikalnije mjere dok ne prođu božićni i novogodišnji praznici.

"Čim prođu praznici odlučit ćemo se što i kako dalje, a od vlasti očekujemo da nas pozovu i da se dogovorimo" - poručio je Hodžić.

Omer Hujdur, predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče"  naglasio je kako su okupljeni građani najbolja poruka te dodao kako imaju sve veću podršku i da neće odustati od svojih zahtjeva.

"U slučaju produženja ove agonije bit ćemo prinuđeni na novu blokadu odlagališta i s ovim brojem ljudi uopće se nećemo dvoumiti da to uradimo" - poručio je Hujdur.

Kao i do sada na ulazu u deponiju Uborak bile su smještene jake policijske snage.

Podsjećamo, situacija na Uborku eskalirala je u svibnju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Od tada deponija je bila blokirana od strane građana dva puta s ciljem da potaknu nadležne na hitno rješavanje ovog ekološkog problema.

Hercegovina.info