Na današnji dan partizani su ubili provincijala i mostarske fratre

Ubijeni fratri Mostar - Dan oslobođenja Mostara - Partizani
Ilustracija / hercegovina.info

Svake godine u Mostaru se 14. veljače obilježavaju dvije suprotstavljene obljetnice. Mostarski fratri se prisjećaju mučki ubijene subraće, a antifašisti slave Dan oslobođenja Mostara, smatrajući i navodeći taj dan kao najveći u povijesti grada na Neretvi.

Na današnji datum, 1945. partizani su iz mostarskog samostana svezane odveli sedmoricu fratara: provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja te fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusinu, fra Kažimira Bebeka, fra Nenada Venancija Pehara. Fratri su odvedeni u pravcu rijeke Neretve i pogubljeni, najvjerojatnije, na mjestu zvanom Čekrk.

S druge strane, doslovce i preneseno, počeli su Dani antifašizma.

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar organizira od 13. do 15. veljače manifestaciju “Dani antifašizma u Mostaru”, koja će okupiti brojne antifašiste iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Obilježavanje 75. godišnjice oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, počelo je predstavljanjem razglednica narodnih heroja Mostara.

Danas će upriličiti posjet spomen – obilježjima, te premijerno prikazivanje partizanskog igranog filma “Proboj”, redatelja Dejana Baboseka. Središnja manifestacija održat će se u subotu, 15. veljače, na Partizanskom spomen groblju u 12 sati, gdje će uz obraćanja biti dodijeljena “februarska priznanja“.

Mostarski pak fratri večeras u 18 sati sati održavaju misno slavlje za ubijenu subraću. Misno slavlje predvodi provincijal fra Danko Perutina.

Likvidacija sedam mostarskih franjevaca, te još 59 širom Hercegovine imala je za cilj zatrti franjevce, no takva nakana rezultirala je još većom zainteresiranošću mladih da pristupe franjevačkom redu u Hercegovini, govorio je ranije na ovu temu Perutina.

Za razliku od Mostara koji se ubijenih svećenika sjećaju na Valentinovo, u Širokom Brijegu je to slučaj tjedan dana ranije. Povodom 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu 1. – 7. veljače održali su se Deseti dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Svečanu sv. misu zadušnicu predslavio je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačkih franjevaca koji je pripomenuo da se dugo o ovom strašnom zločinu dugo moralo šutjeti.

„Bogu prinosimo i teretnu žrtvu šutnje koja je kroz prošla desetljeća silom okovala istinu o nemilom događaju, a ovu Provinciju smrtno ranjavala brojnim kazamatima. Dugo smo živjeli u tamnoj noći, gledali u zube strahu i ideološkom mraku. Jedino svjetlo nam bijaše Krist“, kazao je, između ostalog Šteko.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.