FOTO  NEŠTO SU NAČULI, al' UNESCO čeka službenu obavijest o projektu Zip-line kod Starog mosta

stari most

UNESCO-v ured u Sarajevu nema nikakva saznanja o projektu Zip-line pored Starog mosta, kojeg grade višestruki pobjednici na tradicionalnim skokovima Lorens Listo, te Semir i Ermin Zukanović, a kojeg je Zavod za zaštitu spomenika odbio kao neprihvatljiv. 

„Ti projekti spadaju u domen rada domaćih institucija Bosne i Hercegovine i ne mogu dati nikakvu izjavu o tome. Mi službeno o tome nismo obaviješteni, a kada dobijemo službena saznanja onda ćemo tek komentirati“, izjavio je šef ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum prigodom predstavljanja monografije „Razgovor s Radimljom“, dodavši da određena saznanja o projektu zip-line imaju, no čekaju i službenu obavijest.

Gradnja nije korištenje javne površine    

Mostar ove godine obilježava 15 godina od obnove Starog mosta. Biti će to prilika za brojna događanja, kojima će se lokalna vlast prisjetiti ovog povijesnog trenutka za Mostar koji je ne samo naša, nego i svjetska baština. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih je Zavod za zaštitu spomenika ocijenio ovaj projekt neprihvatljivim.  

Podsjetimo, projektom Zip-line planirano je da se postavi sajla, koja će biti dugačka preko 200 metara, a koja će povezivati park na Lučkom mostu i plažu ispod Starog mosta.  

Predmetna lokacija pripada prostoru Područja Starog mosta Starog grada Mostara upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO-a koje uživa najviši režim zaštite u skladu s Konvencijom o zaštiti kulturne i prirodne baštine ratificirane od strane BiH, upravljanja u skladu s Menadžment planom Mostar 2005., i zakonske regulative koja je na snazi u BiH, navodi se, između ostalog, u odgovoru Zavoda na zahtjev nositelja projekta.  

Međutim, u dosadašnjim izjavama medijima u Sarajevu Listo je isticao da imaju dozvolu za zauzimanje javne površine od Grada Mostara, da su dobili pozitivna mišljenja nadležnih institucija, dok negativno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika nije spominjao.  

A Zavod pak smatra da dozvola za zauzimanje javne površine u ovom predmetu nije meritorna. Naime, zauzimanjem javne površine ne može smatrati infrastrukturni objekt koji se klasificira kao posebna vučna instalacija za prijevoz osoba.      

Novi detalji o UNESCO-vim stećcima      

Inače, Šešuma smo zatekli na lokalitetu nekropole Radimlja gdje je sinoć predstavljena monografija „Razgovor s Radimljom“ autora Miroslava Palamete i Mire Raguža. Viskokvalitetno izdanje biti će vrijedna ostavština generacijama koje dolaze, a koje će imati potpuni uvid u stećke na Radimlji, koji su također prije tri godine uvršteni na listu svjetske baštine. Monografija donosi i neke nove  - nepoznate detalje. Predstavljač Ante Vujnović istaknuo je da je stećaka više nego se mislilo, odnosno nakon više od 60 godina otkriveno je da ih je 135, a ne 133.  

Predstavljač, prof. Miroslav Palameta istaknuo je i još jedan zanimljiv detalj. „Dugo se vremena mislilo da su ona četiri slova B zapravo dva puta ponovljeni inicijali Bolašina Bogačića, jednoga pisara. Međutim, ta 4 slova su pisana skraćenica poznata u slavenskom svijetu, a označava sadržaj „bič Božji bije bjesa“, što bi na suvremenom jeziku značilo „bič Božji tuče đavla“. Šešum se nadovezao da monografija otkriva detalje koji su za dnevnoga posjeta Radimlji neuočljivi.

K.Perić/Hercegovina.info