VIDEO  MOSTARSKI PSIHOLOG CITIRAO UGLEDNOG LIJEČNIKA Borite se protiv straha razumom, protiv panike strpljenjem i neizvjesnosti edukacijom

Marko Romić
N1

Doktor i specijalist za zarazne bolesti Abdu Sharkawy već duže od dvadeset godina svakodnevno viđa bolesne pacijente.

Mostarski psiholog Marko Romić na svom Facebok profile citirao je izjave doktora i specijalistu za zarazne bolesti Abdu Sharkawya.

“Činjenica je sa sam virus neće izazvati mnogo šteta kada dođe. Ali naše ponašanje i stav 'bori se za sebe iznad svega' bi se mogao pokazati katastrofalnim.

Baš zato, pozivam vas sve. Borite se protiv straha razumom, protiv panike strpljenjem i neizvjesnosti edukacijom. Imamo priliku da naučimo mnogo o zdravstvenoj higijeni i ograničavanju širenja brojnih prenosivih bolesti u društvu.

Ali, najviše od svega, plaši me poruka koju šaljemo svojoj djeci kada smo izloženi nekoj prijetnji. Umjesto zdravog razuma, racionalnosti, otvorenosti i altruizma, učimo ih da paniče, plaše se, budu sumnjičavi, impluzivno reagiraju i brinu se samo o sebi”, naveo u svojoj izjavi Abdu Sharkawy.

Sadržaj se učitava...

Dr. Abdu Sharkawy radio je u luksuznim urbanim bolnicama i najsiromašnijim dijelovima Afrike. HIV-AIDS, hepatitis, tuberkuloza, SARS, ospice, zoster, veliki kašalj, difterija… malo je toga čemu nije bio izložen.

Sadržaj se učitava...