MOSTARSKI PLATANI Mogu živjeti 400 godina ukoliko nadležni o njima povedu računa

MOSTARSKI PLATANI Mogu živjeti 400 godina ukoliko nadležni o njima povedu računa
AKOS

Mostarski platani, koji su 1986. godine proglašeni dendrološkim spomenikom prirode, u iznimno su lošem stanju. Pred nestajanjem je 179 stabala koja se protežu duž mostarskog Rondoa već 120 godina.

U prijedlogu proračuna Grada Mostara za 2020. godinu za mostarske je platane planirano 20 tisuća maraka.

Osnovni razlog propadanja, poglavito velike aleje u kojoj je i najviše stabala, mehanička su oštećenja koja nastaju zbog teretnih vozila.

Godine 1997. ulica u kojoj su platani izrasli proglašena je regionalnom prometnicom i veliki broj teretnih vozila koja se tu mimoilaze svakodnevna je pojava.

“Ova stabla redovno imaju lisnu antraknozu, pepelnicu. One se pojavljuju negdje u proljeće poslje prolistavanja, zatim imamo lisne minere na njima, a na ovim otvorima, odnosno rupturama koje su nastale oštećenjima pod udarima kamiona, imamo prodor ksilofagnih insekata koji buše unutra kanale i prave ogroman problem za samu statiku stabala”, kaže Bojan Spasojević, dendrolog za Radio Herceg Bosne. 

"Potrebno je žurno sanirati stanje i to prema stručnoj procjeni", smatra Spasojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema predračunu, za to je potrebno nešto više od 124 tisuće KM. Za ovu godinu iz proračuna Grada Mostara predviđena su sredstva od samo 20 tisuća KM.

“Ona su više interventna mjera koja ima za cilj da se odrade sanitarni zahvati uklanjanja oboljelih tkiva i stabala koja su inficirana. Sama konzervacija je mjera koja bi koštala više. Obuhvata mjere koje podrazumijevaju tomografije, rezistografije, snimanje unutarnjih tkiva”, pojašnjava Spasojević.

Često se platani koriste kao dalekovodni stupovi pa se preko njih razvlače različiti kablovi i žice, koji se vremenom usijecaju i čine nepopravljivu štetu.

Na nekima doslovce vise provedene i prikopčane utičnice.

A riječ je, podsjećamo, o dendrološkom spomeniku koji je 1986. godine svrstan u prvu kategoriju objekata prirodnog naslijeđa.

Aleja platana od 220 stabala zasađena je 1887. godine po nalogu tadašnjeg gradonačelnika Mujage Komadine u čast dolaska princa Rudolfa. Prema nekim izvorima, tad su ih čuvali čuvari.

S obzirom da platani mogu živjeti oko 400 godina, pred mostarskim je još dosta života, ukoliko nadležni, ali i građani povedu računa.