MOSTARSKI KOMUNALNI RADNICI 'Vlastodršci u posao sa smećem žele ubaciti stranu privatnu firmu'

uborak, ALBA BH

Posljednjih dana u javnost je izašla informacija da je poduzeće ALBA uputilo pismo namjere mostarskoj Gradskoj upravi s ponudom da preuzme brigu o komunalnim djelatnostima uz ulaganje vlastitog novca i otvorenom mogućnošću dogovora o eventualnom partnerstvu.

U ovom poduzeću iščekuje odgovor od Gradske uprave, ali do njega očigledno neće doći. Glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina potvrdila je da su zaprimili pismo, ali je navela kako se na njega ne može dati pozitivan odgovor.

– Na dopis ALBA-e se ne može odgovoriti potvrdno jer samo Gradsko vijeće može izmijeniti listu onih kojima se može povjeriti obavljanje komunalne djelatnosti osim ovih poduzeća kojima je Grad osnivač – rekla je Komadina i navela da se po Zakonu samo postojeća gradska komunalna poduzeća mogu obavljati djelatnosti iz tog djelokruga.

Gotovo istovremeno s izlaskom u javnost informacije o zanimanju privatnog poduzeća za posao s mostarskim komunalnim otpadom reagirao je Sindikat komunalnih radnika Mostara koji se oštro usprotivio ideji dovođenja inozemne, privatne firme radi rješavanja problema otpada u gradu.

U pismo dostavljenom medijima, u kojem se Sindikat komunalnih radnika Mostara obraća građanima, stoji kako komunalni radnici neće dozvoliti “da se u Grad Mostar ubaci strana firma da radi naše poslove i da Vaš i naš novac izvlači u zemlju odakle ih naši vlastodršci dovode”.

U reakciji Sindikata komunalnih radnika se podsjeća i da građani ne obavljaju svoju dužnost plaćanja računa za odvoz i deponiranje komunalnog otpada. Komunalni radnici ističu da građani duguju komunalnim poduzećima 10 milijuna maraka za neplaćanje pruženih usluga, te navode da to “ u prijevodu na narodni jezik znači – da pljačkate komunalna poduzeća, rušite ih i sahranjujete”.

Tvrdi se, također, da građani ne odlažu pravilno komunalno smeće, te pale i uništavaju posude za odlaganje otpada.

– Mi smo pokušavali i pokušavamo preko vlastodržaca riješiti problem naplate, ali očito njima nije u interesu to pitanje riješiti, jer već 15 godina pokušavaju nečinjenjem i nepomaganjem javnih komunalnih poduzeća ista iscrpiti, baciti pod noge i dovesti privatno poduzeće – Albu iz Berlina – i tada, sigurni smo da će i naplatu od Vas građana uspješno riješiti, samo tada cijena neće biti 2,90 KM po jednom članu domaćinstva, već će biti mnogo skuplja – stoji uz ostalo u reakciji komunalnih radnika.

Sindikat komunalnih radnika Mostara podsjeća građane da pravilno odlažu komunalni otpad, da svoju građansku dužnost obavljaju i plaćaju mjesečne račune za uslugu prihvat, odvoz i deponiranje komunalnog otpada, a da će taj novac biti upotrebljen za nabavku posuda, opreme i vozila.


– Mjesečni iznos cijene računa je, prosto izračunat, u visini jedne čokolade do jednog kilograma kave – navodi se u reakciji Sindikata komunalnih radnika.

Dok traje prepirka o tome tko može i smije obavljati komunalne djelatnosti u Mostaru, građani na Uborku, najavljuju još jedan prosvjed te nakon nove godine pripremaju nove poteze u cilju rješavanja problema na mostarskoj deponiji kojoj su uskraćene potrebne dozvole za rad.

Nakon svega, evidentno je da će Mostar i dalje biti zatrpan smećem, a konačno rješenje jednog od gorućih mostarskih problema dugo će se čekati.

Čak i da se nekim čudom nastavi s odlaganjem otpada na mostarskom ‘Uborku’, iskustvo govori da mostarska komunalna poduzeća nisu u potpunosti sposobna brzo i efikasno ukloniti sve smeće s mostarskih ulica i održavati grad čistim, piše dnevni list.