FOTO  Mostarski brucoši svečano dočekali početak nove akademske godine

nova akademska godina, brucoši, kosača

Svečano obilježavanje početka nove akademske 2019./2020. godine za studente prve godine preddiplomskih studija svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru održano je danas u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače.

Dobrodošlicu brucošima koji su se upisali na mostarsko Sveučilište zaželio je rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić koji je naglasio važnost školovanja u današnjem društvu.

„Sva istraživanja pokazuju da osobe sa završenim fakultetom imaju znatno veće mogućnosti zapošljavanja u odnosu na vršnjake koji imaju srednju stručnu spremu. To je takozvani inetektualni kapital“, kazao je Tomić.

Istaknuo je kako nam obrazovanje i znanost omogućuju brojne darove života kao što su zdravlje, viši standardi, znanje ali i slobodu.

Novim studentima na mostarskom Sveučilištu, dobrodošlicu je zaželio i predsjednik Studentskog zbora Ivo Čarapina.

„Moramo biti realni da se nalazimo u jednom trenutku sadašnjosti koji je dosta težak za mlade ljude.

Veliki su izazovi pred mladima, pogotovo u onome što budućnost nosi. Mladi koji su odlučili studirati danas na Sveučilištu, donijeli su odluku da žele ostati u BiH i oni zaslužuju dobiti sva ona prava koja im pripadaju kao studentima“, rekao je Čarapina.

Poželio je svim studentima da po završetku fakulteta dobiju posao u svojoj državi kako ne bi morali odlaziti iz BiH i puniti mirovinske fondove drugim državama.

Sveučilište u Mostaru na kojem studira oko 12 tisuća studenata, jedino je javno sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH.

Broji 10 fakulteta, jednu akademiju, 9 instituta, sveučilišnu knjižnicu i studentski centar.

Inače, trenutno nije poznat točan broj upisanih studenata u novu akademsku 2019./2020. godinu jer, kako napominju iz Sveučilišta, ti podaci još uvijek nisu obrađeni.