Mostarski biciklisti kroz rad s najmlađim obilježili Europski tjedan mobilnosti

Mostarski biciklisti kroz rad s najmlađim obilježili Europski tjedan mobilnosti

Biciklistički klub Mostar u suradnji s Info centrom Europske unije u BiH, uz podršku Sportskog Saveza Grada Mostara, a u sklopu programa 'Sigurno bicikliranje i hodanje' organizira edukaciju po osnovnim školama.

Svake godine od 16. do 22. rujna, širom Europe se obilježava najveći događaj posvećen održivoj urbanoj mobilnosti. Ove se godine Europski tjedan mobilnosti obilježava pod sloganom "Krećite se s nama!". Info centar EU u BiH svoj je doprinos obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odlučio provesti kroz akciju "Sigurno bicikliranje i hodanje" s ciljem promocije zdravog načina života i edukacije najmlađih biciklista i šetača o prometnim pravilima. U okviru aktivnosti, predavači iz Biciklističkog kluba Mostar posjetit će tri osnovne škole na području Mostara i najmlađima pomoći da lakše savladaju tehnike vožnje bicikla i obučiti ih da se pravilno i sigurno kreću u prometu.

"Svake godine u suradnji sa SSGM nastojimo obilježiti Europski tjedan mobilnosti organizacijom biciklijade kroz grad ili nekog sličnog događaja. Izuzetna nam je čast što smo ove godine zajedno kroz suradnju s Info centrom EU u BiH u mogućnosti da ETM obilježimo kroz rad s najmlađim skupinama. Upravo ta djeca su naša budućnost i naši predavači će dati sve od sebe da ih što bolje obuće o pravilima u prometu i što sigurnijem bicikliranju kroz naselja i gradove", izjavio je Toni Zorić, predsjednik BK Mostar.

Ciljna skupina su djeca uzrasta od 6 do 14 godina koja koriste bicikl kao vid prijevoza ili rekreacije, kao i djeca koja pokazuju interes za upotrebom bicikla ali ga trenutno ne koriste. Kroz druženje s mališanima predavači će prenijeti neophodno znanje o povećanju sigurnosti sudionika u prometu, podijeliti im reflektirajuće prsluke i biciklističke svjetiljke i tako im pomoći da zadovolje jedno od najvažnijih nepisanih pravila u prometu - "Vidjeti i biti viđen."

Europski tjedan mobilnosti obilježava se svake godine od 16. do 22. rujna, u preko 2500 gradova i više od 50 država širom svijeta. Generalna direkcija za životnu sredinu Europske komisije je 2002. godine pokrenula kampanju „Europski tjedan mobilnosti“ koja se organizira u cilju poticanja europskih gradova da uvedu i promoviraju održive mjere transporta i privuku građane da isprobaju alternativne oblike transporta.