“Mostarska svađa” dočeka svakog gosta

Prilaz objektu je onemogućen, zabijeni su kolci, turisti moraju zaobilaziti prepreke kako bi došli do autobusa, a za sve to Rasim Bojčić, vlasnik ugostiteljskog objekta i turističke agencije “Mediteran”, krivi vlasnike kolodvora.  
- Blokirali su u potpunosti prilaz mom objektu. Zabili su kolce, postavili prepreke, pa čak dovodili i zaštitare. Sve samo kako putnici ne bi kod mene kupovali karte, oštro je kazao Bojčić. Iako problem traje duže vremena, sve se dodatno zakompliciralo nakon što je Bojčić dobio rješenje od Grada, prema kojemu mu je dopuštena služnost prolaza preko parcele. Nakon toga se Autoprijevoz Bus d.d. Mostar žalio na rješenje drugostupanjskom tijelu, koje je Federalna uprava za geodetske i imovinsko–pravne poslove odbila i potvrdila u Bojčićevu korist.

Obraćao se za pomoć

- Tek tada nastaju još veći problemi. Ne dopuštaju nikome da priđe mom objektu.
Nema kome se nisam u Gradskoj upravi obraćao za pomoć, samo nisam išao gradonačelniku. Dovodio sam inspekciju, izlazili su na teren, gledali i rekli da nisu nadležni za problem. Žalio sam se i Gradskom vijeću, ali nema nikakva odgovora. Ne znam što više da radim, jedino mogu skočiti s mosta u Neretvu. Sve su mi uništili, pravo na rad, život..., priča Bojčić, koji traži samo da se drže zakona, skinu kolce i pregrade, jer su vlasnici samo zgrade, a ne i javne površine. Bojčić navodi kako “bitku” s vlasnikom kolodvora vodi isključivo iz razloga što u vrijeme privatizacije nije želio prodati svoj dio za nisku cijenu koja mu je ponuđena.  
- Probali su na sve načine srušiti mi posao kako bih prodao objekt po što nižoj cijeni. Kada nisam pristao na to, počeli su se svačim služiti, ispričao nam je Bojčić.

S kolodvora demantiraju


Direktor autobusnog kolodvora Ahmed Šabanagić demantirao je navode Rasima Bojčića za vršenje opstrukcije, ali je potvrdio da imaju određenih problema s njim.
- Uspio je dobiti određena rješenja, koja smatramo da su nezakonita i da je nelegalno izgradio objekt. To ćemo sudski i dokazati, kazao je Šabanagić, navevši kako im vlasnik turističke agencije “Mediteran” svakodnevno onemogućuje rad te prodaje karte za određene prijevoznike, što ne bi smio.
- Uzurpirao je dosta naše imovine na autobusnom kolodvoru. Kompletnu terasu ispred svojih objekata drži pod svojom kontrolom. Što se tiče prava pristupa, ono mu u urbanističkoj i građevinskoj dozvoli nije dano, nego je tom prilikom preskočeno. Prije nešto više od godinu dana zatražio je zahtjev za pristupom, što smo mi odbili. Žalili smo se na to i pokrenuli spor, priča Šabanagić.
Direktor nam je i ispričao i kako je Rasim Bojčić bio kondukter Autoprijevoza sve do 2000., kada je ta tvrtka počela otpuštati konduktere i zapošljavati vozače.
- Tada je tražio da dobije kiosk na kolodvoru, koji bi mogao koristiti u idućih pet godina, a u protivnom se odricao otpremnine u vrijednosti 24 mjesečna primanja. To mu je i dopušteno, da bi on ubrzo od toga kioska napravio nelegalan objekt od 125 metara četvornih, koji i dan-danas postoji, navodi Šabanagić, potvrdivši kako su nudili rješenje i pregovarali s njim o kupnji objekta, da bi se sve riješilo mirnim putem i ne bi išlo u sudski spor.
- Nismo uspjeli u tome i problem ćemo sudski riješiti, zaključio je direktor Šabanagić.

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba