Mostarci se okupljaju na Španjolskom trgu zbog Pazarića

djeca, zavod pazarić , zlostavljanje, zavod pazarić , Dunja Mijatović, Mostar, pazarić , djeca

Nakon potresnih fotografija iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić danas u podne na Španjolskom trgu u Mostaru biti će upriličeno mirno okupljanje Mostaraca. Iza Mostara slijedi i okupljanje u Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima. Na izlazak na ulice u Mostaru pozvala je Irma Bralija, Mostarka koja je tužila BiH u Strasbourgu zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

„Jedan od najvećih problema koji imamo danas je nedostatak empatije i solidarnosti među nama, grupama potlačenih, obespravljenih, ubijenih u pojam. Valjda smo se toliko o svom jadu zabavili pa smo postali gluhi i slijepi za patnju drugih, pa tako roditelji djece s poteškoćama u razvoju prosvjeduju sami, demobilizirani borci-sami, stanovnici oko Deponije Uborak-sami, rodilje-same itd. Ne mogu sutra u 12 biti na prosvjedima u Sarajevu, ali ću zato sutra u 12 biti u Mostaru, na Španjolskom trgu, tamo gdje smo navikli prosvjedovati svih ovih godina. Nadam se da neću biti sama“, napisala je Baralija. Njezin status podijeljen je više puta, pa i u roditeljskim grupama.

Podsjetimo, Zavod u Pazariću postao je okidač za prosvjede nakon što ni federalna vlast nije reagirala na fotografije koje je objavila Sabina Ćudić, zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Na njima je razvidno da su štićenici Zavoda vezivani za krevet i radijatore. Ni uprava Zavoda nije valjano reagirala na potresne snimke. Direktor je održao konferenciju za tisak, na kojoj je kazao da se posteljina s fotografija ne koristi odavno, te da se to ne događa za njegova mandata. U potpunosti je promašio srž problema, jer nije poanta u tome je li se zlostavljanje djece u Pazariću događalo jučer ili danas, već da se dogodilo.

K.Perić