MOSTAR: U devet mjeseci 44 para tražila posredovanje prije razvoda braka, od razvoda odustala 2 para

vjenčanje

U Federaciji se godišnje razvede blizu dvije tisuće brakova, a na tisuću sklopljenih razvede se 140 brakova, odnosno svaki sedmi.

U Mostaru je u 2017. godini obavljeno 60 postupaka posredovanja prije razvoda braka, u 2018. godini obavljena su 64 postupka posredovanja prije razvoda braka, a do 1. listopada ove godine 44 para su pristupila postupku posredovanja prije razvoda braka, podatci su stručnog tima i savjetovališta za zaštitu braka, obitelji i djece Ustanove „Centar za socijalni rad Grada Mostara“.

Kao najčešće uzroke za razvod braka, supružnici u zahtjevima navode neslaganje karaktera, nasilje, ovisnost i preljub.

„Pod neslaganjem karaktera supružnici podrazumijevaju njihove različite stavove u pogledima na život i brak. Također, dogodi se da supružnici kao uzrok za pokretanje postupka posredovanja prije razvoda braka navode neslaganje karaktera kako bi izbjegli govoriti o stvarnim uzrocima razvoda braka, iako je u svakom postupku diskrecija zagarantirana i o tome supružnici budu upoznati tijekom postupka“, potvrđeno je za Hercegovina.info iz Centra za socijalni rad grada Mostara.

Najčešće razmirice supružnika u postupcima razvoda braka su ne doprinos za uzdržavanje djeteta od strane roditelja sa kojim dijete ne živi, nizak mjesečni iznos za uzdržavanje djeteta, poteškoće pri održavanju osobnih odnosa i neposrednih kontakata između djeteta i roditelja sa kojim dijete ne živi, kako za vrijeme postupka razvoda, tako i nakon donošenja pravomoćne sudske odluke, suživot sa izvanbračnim partnerom/partnericom za vrijeme trajanja postupka za razvod braka.

Može li se razvod spriječiti

Upitani može li se razvod spriječiti, iz Centra za socijalni rad kažu da ne može.

„Postupci, posredovanje prije razvoda braka i razvod braka nisu bolesti pa se onda ne mogu niti tretirati sprječavanjem. Naime, posredovanje prije razvoda braka ili postupak razvoda braka pokreće jedan tužbom ili sporazumno oba supružnika. Što se tiče mirenja ono je sastavni dio postupka posredovanja prije razvoda braka. Mirenja supružnika u postupku posredovanja nisu česta, iz podataka kojima raspolažemo su: 2017. godine 5 parova supružnika odustalo je od razvoda braka, 2018. godine odustala su 3 para supružnika i u tekućoj 2019. godini, od postupka posredovanja odustala su 2 para supružnika“, istaknuli su.

Ipak, smatraju da bi preventivno djelovanje zasigurno pomoglo mnogim supružnicima koji imaju bračne probleme i bilo bi učinkovitije kao „intervencija“ kada bi supružnici na vrijeme potražili savjetovališnu pomoć.

„Kada se kaže na vrijeme, misli se po pojavi problema u braku. Također, kada se supružnici ne bi pomirili i nastavili zajednički život i pored pruženih usluga savjetovanja, njihov razvod koji bi uslijedio zasigurno bi bio mnogo manje stresan po njihovu djecu ali i njih same“, zaključili su.

Koliko su godina u braku najčešće parovi koji se razvode

„Supružnici se razvode neovisno o starosnoj dobi. Naši klijenti su supružnici koji imaju djecu do 18. godina starosti, obzirom da je postupak posredovanja prije razvoda braka za njih obvezan“, istaknuli su dodavši da trenutačno ne posjeduju statističke podatke o tome koliko su godina najčešće u braku bili parovi koji se razvode.

Međutim, razvode se i vrlo kratki brakovi, ali i oni „stari“ nekoliko desetljeća.

Tako Centru za socijalni rad nije neuobičajeno posredovati u razvodima braka, bez obzira radi li se o braku koji je trajao kratko ili je trajao duže. Također, supružnici koji imaju djecu iznad 18. godina mogu pokrenuti postupak za razvod braka direktno na sudu bez posredovanja prije razvoda braka.

K.Perić