MOSTAR U bolnici manjak medicinskih sestara

SKB Mostar, medicinsko osoblje

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar nedostaje medicinskih sestara/tehničara, gdje ih 17 potražuje javnim natječajem objavljenim u utorak na stranicama Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ). Kako stoji u natječaju, na neodređeno se planiraju zaposliti glavne sestre na odsjeku za otorinolaringologiju na Klinici za ORL i MFK i odsjeku intenzivne skrbi kliničkog odjela za kardiologiju Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu.

Glavna sestra potrebna je i na odjelu za endoskopsku kirurgiju na Klinici za kirurgiju. Na određeno do dvije godine Na neodređeno će biti zaposlene 'obične' sestre/tehničari i to po dvije osobe na Klinici za kirurgiju, Centru za urgentnu medicinu i hitne prijeme i Klinici za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu. Jedna osoba bit će zaposlena na odjelu za plućne bolesti i TBC.

Na određeno radno vrijeme u trajanju do 2 godine, u ovisnosti radi li se o zamjeni djelatnika na trudničkom, porodiljskom, dugotrajnom bolovanju i neplaćenom odsustvu, zapošljavaju se glavne sestre Kliničkog odjela polivalentnog intenzivnog liječenja i Kliničkog odjela za hematologiju na Klinici za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu.

Traga se i za tri sestre na Klinici za infektivne bolesti, dvije u Centru za urgentnu medicinu i hitne prijeme, po jedna na Odjelu za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje, na Klinici za ortopediju, Klinici za ORL i MFK, na Klinici za kirurgiju, na Klinici za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu i sestra/primalja na Klinici za ginekologiju i porodništvo.

Čovjek za 'spuštanje kanti' Osim medicinskih sestara, zapošljava se i nezdravstveni kadar. Planira se tako zaposliti administrativni djelatnici na Odjelu za plućne bolesti i TBC i na Klinici za urologiju.

Visokokvalificirani električar potreban je u Službi za tehničke djelatnosti, kao i radnik na strojevima za uništavanje infektivnih kategorija medicinskog otpada, koji će svakodnevno spuštati kante s infektivnim bolničkim otpadom, pomagati pri vaganju, prikupljanju dijela neinfektivnog otpada, donošenju do drobilice, drobljenju i pakiranju u vreće komunalnog otpada.

Istoj službi potreban je fizički djelatnik za prijenos i transport nepokretnih i težih bolesnika, koji će pomagati kod pregleda i po potrebi obrade nepokretnih i težih bolesnika, te prijenosa i transporta umrlih i drugog materijala na patologiju, kao i prijenos umrlih u mrtvačnicu bolnice.

Čelna osoba bolnice: Odlazak očekivan Tehničkoj službi potrebne su i tri spremačice. Prijave na natječaj za zapošljavanje primaju se najkasnije osam dana od objavljivanja u sredstvima javnog informiranja, a SKB zadržava pravo poništenja natječaja bez obrazloženja, stoji u natječaju.

Podsjećamo, ravnatelj SKB-a, Ante Kvesić, ranije je medijima rekao kako je iz bolnice otišlo 50 iskusnih medicinskih sestara te je scenarij odlaska i očekivan ''zbog uvjeta koje medicinski djelatnici imaju kod nas i izvan BiH''.

''Za sada nemamo problem s kadrovima, međutim, ambijent koji se stvorio u cijeloj regiji je takav da ljudi masovno odlaze.

To će se dogoditi i u SKB-u Mostar, a mi nismo napravili ništa kako bismo zadržali ljude'', kazao je tada ravnatelj Kvesić.