Mostar: Šest milijuna KM poticaja za uzgajivače smilja

smilje, ulje, smilje, Hercegovina, Tomislavgrad, smilje, smilje, Hercegovina, smilje, Hercegovina, smilje, Hercegovina, ulje, smilje, cijena, smilje, sadnja, smilje, Hercegovina, smilje, poziv, Mostar, smilje, žetva, smilje, Hercegovina, smilje, berba, smilje, ŽZH, smilje, ubrano smilje, cijena, Istočna Hercegovina, smilje, zaplijenjeno smilje, ubrano smilje, smilje, žetva, Hercegovina, smilje, Čapljina, smilje, ubrano smilje, smilje, Hercegovina, smilje, svjetski brand , Hercegovina, smilje, smilje, niske temperature, šteta, smilje, ubrano smilje, Hercegovina, smilje, zaplijenjeno smilje, ubrano smilje, Buna kod Mostara, smilje, Hercegovina, smilje, ubrano smilje, smilje, ubrano smilje, smilje, cijena, smilje, hercegovačko smilje, ubrano smilje, sastanak, smilje, ubrano smilje
...za poboljšanje konkurentnosti u proizvodnji i preradi smilja, koji se provodi u sklopu USAID/Sweden projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, održan je jučer u Mostaru.

- U sklopu projekta nalazi se fond od 3,5 milijuna dolara ili 6 milijuna maraka koji ćemo plasirati u privatni sektor za povećanje konkurentnosti smilja - kazala je Meriha Manojlović, zamjenica direktora USAID/Sweden projekta FARMA II koji je započeo u BiH u siječnju 2016. godine.

Na jučerašnjem sastanku aplikantima su pruženi odgovori na upite o samom procesu aplikacije i dodjele grant sredstava koji u mogu biti u iznosu do 50 tisuća američkih dolara.

Po riječima Manojlovićeve, u Javnom pozivu mogu sudjelovati registrirane organizacije, poduzeća s najmanje 50 posto sudjelovanja, odnosno na svaku uloženu marku očekuje se marka od strane aplikanta, da djeluje u sektorima koji pokriva ovaj projekt, te da postiže ciljeve povećanje zaposlenosti, izvoza, prometa i standardizacije te certifikacije.

- Nije namijenjen fizičkim osobama za direktnu potporu ali fizičke osobe u lancu vrijednosti mogu doći do sredstava preko svojih udruga, odnosno otkupljivača koji otkupljuju proizvod od njih te mogu ostvariti svoje interese u smislu neke opreme koja im je neophodna, kao što su sustav navodnjavanja ili provedba određenog certifikata - kazala je zamjenica direktora USAID/Sweden projekta FARMA II.

Mirko Bošković iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazao je kako, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden projekata FARMA II, u proteklih nekoliko godina izvoz eteričnih ulja kontinuirano raste, s 1,2 milijuna KM u 2011. godini na 3,2 milijuna u 2015. godini, pri čemu ulje od smilja ima najveće udio u tom iznosu.

Javni poziv je otvoren do 19. listopada.

Inače, projekt FARMA II vrijedan je 16,3 milijuna dolara, a financira ga USAID i švedska vlada. Planirano je da traje pet godina i bavi se povećanjem konkurentnosti sektora poljoprivrede u BiH i jačanju institucija koje djeluju u sustavu sigurnosti hrane, te pokriva sektore mljekarstva, ljekovitoga bilja, meda voća i povrća, te sektor peradarstvo.