FOTO  Mostar: Savez općina i gradova želi da se čuje glas lokalne samouprave

Mostar, općine
...sporazuma o suradnji tog saveza s Vladom i Parlamentom Federacije, čijom bi se primjenom glas jedinica lokalne samouprave trebao glasnije čuti prilikom usvajanja zakona na višim razinama vlasti.

- Prema europskoj povelji o lokalnoj samoupravi, lokalna samouprava mora biti konzultirana kada se na višim razinama donose zakoni čija se primjena odnosi na lokalnu samoupravu i mi zaista želimo da tako bude i u našoj zemlji - kazala je u izjavi za medije direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH Vesna Travljanin.

Kada je u pitanju tužba Saveza općina i gradova Federacije BiH prema višim razinama vlasti zbog raspodjele javnih prihoda, Travljanin je kazala kako je u lipnju održan dobar sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva financija.

- Mislim da smo počeli uspostavljati dijalog s Ministarstvom i razgovarali smo o tome da se počnu slušati i uvažavati primjedbe općina i gradova, posebice u pripremi novog zakona o raspodjeli javnih prihoda. Nadamo se boljim rješenjima i moramo biti optimisti - dodala je.

Predsjednik Predsjedništva Saveza i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić kazao je kako je na današnjem sastanku, među ostalim, razmatrana inicijativa da se zatraži žurna izmjena Zakona o građevinskom zemljištu FBiH, jer taj zakon u sadašnjem obliku, kako je rekao, sprječava razvoj gospodarstva i onemogućava dolazak investicija.

- Svi pričamo o povoljnom poslovnom okruženje, a s druge strane, konkretno u Čitluku, ne možemo omogućiti investitorima dodjelu građevinskog zemljišta u gospodarskim zonama jer nas u tome sprječavaju postojeći zakoni - istaknuo je Jerkić.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj pozvao je više razine vlasti da budu partneri lokalnoj samoupravi kako bi zajedničkim snagama mogli osigurati bolje uvjete za život stanovništva.

- Danas smo svjedoci velike decentralizacije funkcija centralne države i prebacivanje nadležnosti na lokalnu samoupravu, a s druge strane na snazi je visoka centralizacija financijskih sredstava na višim razinama vlasti, i to je tema kojoj ćemo morati posvetiti puno pažnje u budućnosti - kazao je Grizelj

(FENA)