Mostar: Položeni vijenci na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima

Vijence su položili izaslanastvo Hrvatskog narodnog sabora i dužnosnici hrvatskog naroda, izaslanstvo umirovljenih generala i ratnih zapovjednika HVO-a, izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U izjavi za Fenu predsjednik HZ HB-a Vlado Šoljić je kazao kako se na 20. obljetnicu najbolje vidi opravdanost stvaranja HVO-a, jer "tamo gdje su se Hrvati obranili sami tu su i opstali, a tamo gdje su ih drugi istjerali manje više se nisu ni vratili".

"Pozitivna strana ovoga dijela teritorija Bosne i Hercegovine je to što su se na ove prostore vratili i drugi", kazao je Šoljić.

Zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš kazala je kako je ovo jako značajna obljetnica, jer prije 20 godina organizirajući se u HVO "hrvatski narod je pristupio obrani domova i domovine Bosne i Hercegovine i samim time doprinio, a potom i kroz Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum unio dio teritorija u državu BiH".

"Ne smijemo zaboraviti ni referendum gdje je večina Hrvata izišla i doprinijela i opredjelila se za neovisnu Bosnu i Hercegovinu. Ne
smijemo zaboraviti ni žrtve, poginule branitelje HVO-a i temeljem toga mi imamo obvezu da obilježavamo obljetnice u njihovu čast", kazala je Pendeš.

Nakon polaganja vijenaca, upriličen je mimohod branitelja od spomen obilježja prema mostarskoj katedrali, gdje će se u 18 sati služiti sveta misa za sve poginule branitelje.

Središnja svečanost obilježavanja 20. obljetnice HVO-a i 7. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS-a BiH upriličena je danas u Vojarni "Božan Šimović" u Čapljini.

Također, danas je upriličena i javna tribina pod nazivom "20 godina HVO-a" u organizaciji HZHB-a i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, dok je sinoć u vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru predstavljeno glasilo Gardist te upriličena izložba znakovlja HVO-a.

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, visoko vojno izaslanstvo Oružanih snaga i Ministarstva obrane BiH 4. travnja položiti će vijence i zapaliti svijeće i na spomen-obilježja u Sarajevu, Vitezu, Tomislavgradu i Orašju.