Mostar: Po visokim cijenama nude “barake”, neopremljene stanove, susjedov Wi-Fi

Mostar
Mostar

...za boravak u njihovu stanu, piše Večernji list BiH. Iako zahtjevi najmodavaca nekome zvuče kao diskriminacija, oni su pravo vlasnika, a veliki broj njih, poučen prethodno lošim iskustvima, postaje pažljiv i samim tim isključuje mogućnost za ponavljanje neželjenog scenarija.

Studenti na "crnoj listi"

Tako se u oglasnicima mogu vidjeti napisi: Iznajmljuje se stan, namješten i prostran za dvije osobe, bez djece. Osim toga, ispostavilo se da najmodavci imaju i druge zahtjeve, poput onih da će stan iznajmiti isključivo nepušačima, osobama koje nemaju kućnih ljubimaca, a nude i sobe za studente u stanovima u kojima već netko živi, i to po vrlo nepristupačnim cijenama. A da im je pri postavljanju kriterija samo nebo bilo granica, najbolje svjedoči podatak kako se za život u jednosobnom stanu, čak i u malim oglasima, traži i 800 maraka, što je na razini prosječne plaće u BiH.

Razgovarali smo s nekoliko studenata koji su nam potvrdili kako je stanje na tržištu stanova za najam "očajno". Nisu zadovoljni ni onim što im se pruža za novac kojim plate stanovanje, tvrdeći kako je nezahvalno biti "pod tuđim krovom" jer vlasnici znaju diktirati svakakve uvjete kojima se oni moraju prilagođavati. Studentica pete godine Ekonomskog fakulteta Martina kaže kako se po cijeni ne može uočiti razlika dobro uređenog stana i podrumskih soba, kojih je sve više u mostarskim oglasnicima, dodavši da su cijene previsoke, a stanodavci nezasitni.

Osim navedenih zahtjeva, u oglasnicima se često mogu vidjeti i klasične "obmane", a to je lokacija na kojoj se stan nalazi, kao i opremljenost stana. "Napišu u oglasima da je stambeni prostor u blizini Sveučilišta, a ispostavi se da nije ni blizu ", kaže Marija, studentica primaljstva. Studentica Andrea, inače iz Mostara, koja se željela odseliti od roditelja i sama unajmiti stan, ispričala nam je s kakvim se sve najmodavcima susrela. "Jako dugo sam tražila jednosoban stan ", priča Andrea navodeći i primjer. - Događalo mi se da kada odem vidjeti stan ostanem u potpunom šoku. Bez hladnjaka, s pokidanim namještajem, uništenim sanitarijama, bez perilice rublja... - nabraja Andrea ističući da nije ni u približnom stanju kakvim ga je vlasnik prethodno opisao. Osim toga, u telefonskom razgovoru tvrde da je internet dostupan, a kad dođete kažu kako se možete spojiti na susjedov Wi-Fi uz mjesečnu naknadu za korištenje interneta.

Stan za "poslovne osobe"

Iako su, prema riječima studenata, upravo oni "zlatna koka" najmodavcima koji u oglasnicima naglašavaju da svoj stan žele dati na korištenje samo studentima, tu su i oni koji naglašavaju da stan iznajmljuju svima osim studenata. Kako tvrde, studenti često organiziraju zabave, što nerijetko zna dovesti i do potpunog uništenja stana i što ih stavlja na "crnu listu". Listajući oglasnike vidjeli smo da nije rijetko da iznajmljuju luksuzno uređen stan namijenjen samo poslovnim osobama.