MOSTAR Plesom obilježena kampanja protiv nasilja "One billion rising"

One Billion Rising, nasilje nad ženama, ples
Fena

I ove godine tradicionalnim plesnim događajem u Mostaru je u tržnom centru Mepas Mall obilježen V-Day i nastavljena je  kampanja protiv nasilja nad ženama One Billion Rising.

Organizatori su Vijeće mladih Grada Mostara, Podružnica psihologa Hercegovina i Udruženje "Žena BiH" Mostar.

Zbog poražavajućih statistika da svaka treća žena u svijetu doživi neki oblik nasilja i zlostavljanja, američka spisateljica i aktivistica Eve Ensler pokrenula je globalni V-day pokret i kampanju koja ukazuje na problem nasilja nad ženama .

Pored toga V-day pokret pomogao je u prikupljanju sredstava za programe protiv nasilja i sigurne centre za žene širom svijeta.P

Program je počeo več jučer, kada je najprije prikazan film City of Joy, o sigurnoj kući u Kongu, a nakon proekcije filma održana je tribina na temu "Nasilje - izraz nemoći".

Jedna od predavačica na tribini bila je i Arnela Buzaljko, koja je danas za hercegovina.info kazala:

"Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o nasilju nad ženama, djevojkama i djevojčicama i borba protiv istoga. Osnivačica kampanje je američka književnica Eve Ensler, koja je napisala knjigu "Vagini monolozi" i u kojoj se bavi feminističkim temama. Cijeli svijet pokušava plesnom revolucijom poslati zajedničku simboličnu poruku da smo mi žene gospodarice svoga tijela, jer to ples i predstavlja, pokret tijela, izražavanje tijelom. Želimo reći da je to naše, da smo mi gospodarice svojih tijela i da nema nitko pravo s nama upravljati ili da nad nama vrši nasilje. Organizatori uz udruženje žena BiH su podružnica psihologa i Vijeće mladih. Po prvi puta ove godine imamo američki kutak. Jučer je u njemu prikazan film City of Joy . To je film o sigurnoj kući u Kongu. Na osnovu toga je napisana knjiga "Vaginini monolozi". Nakon toga je bila javna tribina na temu: "Nasilje-izraz nemoći". Ponosna sam što mogu reći da sam bila jedna od govornica na toj tribini. Nismo bili ni malo ravnodušni bilo je raznih svjedočenja Žene su se povezale i u takvoj atmosferi mnoge su po prvi puta rekli svoju istinu. Generalna je poruka da nikakvo nasilje nije prihvatljivo i da trebamo reagirati ako znamo za njega.

Uz aktivistice danas su plesali i oni najmlađi iz plesnog studia "B dance" a njihov trener Boris Zovko je kazao:

"Moramo se najprje zahvaliti organizatorima što smo i ove godine dio kampanje One Billion Rising. "B dance" će tu biti i sljedećih godina,tako da pokažemo gradu i mladima kako trebaju biti jedni prema drugima i ne dozvoljavati nasilje", kazao je za hercegovina.info Boris Zovko.