FOTO   Mostar - pametni grad: Svečano proglašeni pobjednici hackathona Next Innovation

pobjednici, spark , spark event, Next Innovation Hackathon

U prostorijama SPARK-a svečano su proglašeni pobjednici hackathona Next Innovation. Nakon što su 24 sata radili na svojim idejama mladi inovatori su prezentirali svoje IT i biznis vještine pri razvijanju inovativnih rješenja na temu Mostar - pametni grad.

„Neke ideje se mogu odmah implemetirati, a neke ne, ali smo birali one koje grad može iskoristiti“, rekla je - rekla je Maja Miljević, direktorica SPARK-a.

Treće mjesto je pripalo grupi naziva CULT koji su osvojili nagradu od 1500 KM, drugo mjesto s osvojenim iznosom od 3000 KM zaslužio je tim Code Basters, a prvo mjesto osvojili su Luka Vučina, student treće godine FER-a, Dominik Gugić, student druge godine na Logosu i Marin Bevanda, student druge godine FER-a u Mostaru koji su osvojili 5000 KM.

„Razvijali smo ideju pametnog kioska koji omogućava oglašavanje lokalnih poduzeća, samim tim pomaže u ekologiji, očuvanju okoliša i dosta drugog. U sklopu kioska dodali smo digitalne oglase, tako da pametni kiosk nudi promocije raznih mjesta koje turisti i lokalci mogu posjetiti. Pored toga bio bi integriran basplatni WI-FI koji bi svi građani mogli koristiti. Tu još ima mnogo dodataka poput pozivanja taxi vožni, provjere autobusa, raporeda na stanicama. U par klikova se može istražiti čitav grad“, rekao je Marin.

„Vodili smo se kriterijima šta je najbrže primjenjivo i što bi imalo najbolji utjecaj na grad, te što bi promjenilo na neki način kulturu Grada Mostara“, rekao je Vedran Šimunović, direktor INTERA Tehnološkog parka.

„Želim se ispred Grada Mostara zahvaliti svima vama koji ste sudjelovali u ovome i što ste ponudili ideje koje ste prepoznali da su korisne za Grad i na kojima trebamo raditi. Nadam se da ćemo ubuduće još više surađivati sa SPARKOM i Interom“, rekla je Ana Blažević, stručna savjetnica za projektiranje razvoja i uvođenje novih tehnologija u Gradu Mostaru.

Maja Ljubić, Hercegovina.info