Mostar: Održana tribina za studente strane državljane u BiH

Mostar, javna tribina
Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vesna Kazazić navela je kako su odlučili organizirati još jedan sastanak sa studentima stranim državljanima, uglavnom iz Republike Hrvatske, kako bi ih informirali i ukazali im zakonsku obvezu da prijave svoje boravište.

„Proteklih godina studenti su većinskim dijelom izbjegavali prijaviti svoje boravište u BiH i zbog toga smo danas pozvali odgovorne ljude iz Državne agencije za poslove sa strancima kako bi ih malo educirali i kako bi studenti izbjegli moguće velike kazne za ovakav propust", izjavila je prof. dr. sc. Kazazić.

Predstavnici Službe za strance u Mostaru objasnili su studentima postupak prijave privremenog boravka u BiH te koje su posljedice neprijavljivanja istog za vrijeme studiranja. Pomoćnik ravnatelja Državne agencije za poslove sa strancima Grenko Arapović kazao je kako prema trenutnim informacijama nije mala brojka studenata koji nisu iz BiH, ali većina nije regulirala status stranih državljana.

„Ako država bude pokrenula zakonske korake može doći do velikih problema što se tiče samog studiranja tih studenata. Kazne za ovakve prekršaje mogu iznositi 300 KM uz protjerivanje iz same Bosne i Hercegovine", poručio je Arapović.

SUM.BA