Mostar: O odlukama suda se ne raspravlja, one se provode

Hrvatski vijećnici smatraju kako ovakav potez samo dodatno dolijeva ulje na vatru te kako građani Mostara neće imati nikakve koristi od rasprave koja će se voditi na sjednici u petak, piše Večernji list.

Što je s proračunom?

- Osobno mislim kako ima puno važnijih stvari o kojima bi trebali razgovarati na toj sjednici. Odluka o privremenom financiranju je istekla, a mi još nemamo proračun. Ljudi ostaju bez plaća, a mi bismo trebali razgovarati o odluci Suda. Ovo malo vremena što nam je ostalo trebali bismo potrošiti na pronalaženje načina da poboljšamo kvalitetu života u Mostaru, a ne da razgovaramo o odlukama koje se u normalnom svijetu samo provode, bez rasprava - rekao je za  večernji dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović.

I dok bošnjački vijećnici ne žele razgovarati na ovu temu, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je prije nekoliko dana poručio kako očekuje kompromis i rješenje pitanja provedbe Ustavnog suda BiH. Umjesto toga, Mostar se već nekoliko dana bavi spomenicima ispred Gradske vijećnice. U biti, radi se o "dimnim bombama" kojima se žele prikriti pravi problemi u gradu na Neretvi.

Manipulacija građanima

- Sam čin nelegalnog postavljanja obilježja ima za cilj narušavanje međunacionalnih odnosa u Mostaru, homogeniziranja i manipulacije biračkim tijelom, kao i udrugama jednoga i drugoga naroda proisteklim iz prošloga rata. Upozoravamo građane Mostara, bez obzira na nacionalnost, da razumiju kako su na sceni ozbiljni pokušaji koji služe za bezrazložno podizanje tenzija u našem gradu, kakve smo i do sada viđali u predizborno vrijeme, koje idu na štetu svih građana, a u političku korist samo nekima - poručili su iz Kluba hrvatskih vijećnika dodavši kako se nelegalo postavljeni spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH ispred Gradske vijećnice mora ukloniti.

Do sada pregovori stranaka o promjeni provedbe odluke Ustavnog suda nisu dali nikakvih rezultata. U toj presudi jasno je navedeno koji se koraci trebaju poduzeti kako bi se odluka provela, tako da nije jasno o čemu dvije strane uopće razgovaraju. Sigurno je samo jedno - Mostar se ponovo radikalizira uoči izbora, a konačnu cijenu uvijek plaćaju isključivo građani ovoga grada.