MOSTAR Najveća župa u BiH i šire 25 godina u skladištu jugo vojske

Župa svetog Ivana Apostola i Evanđeliste Mostar
hercegovina.info

Na prekjučerašnji dan, prije 25 godina, mostarski biskup Ratko Perić blagoslovio je prostorije Župe svetog Ivana Apostola i Evanđelista, skladište jugo-vojske, kod današnjeg Mepasa, odnosno tadašnje Stare bolnice.

Tu je najveća župa u BiH trebala živjeti kratko, samo do izgradnje Crkve Kristova uskrsnuća. Međutim, to “samo” proširilo se na 25 godina. Svećenici iz te župe, upitani o izgradnji nove župne crkve preko puta hotela Ero upućuju na biskupiju.

Prigodom 25 godina biskupovanja Ratka Perića, don Željko Majić je podsjetio da je biskup u Mostaru utemeljio pet novih župa, od kojih jedna (Centar II) zbog političkih i administrativnih prepreka boravi u vojnom skladištu te je pozvao političke predstavnike da pomognu rješavanju tog pitanja.

I od toga je prošlo skoro tri godine. Crkvi Kristova Uskrsnuća, i dok je bilo Gradskog vijeća, kao pandan je stavljan Islamski centar, koji je Islamska zajednica planirala graditi iza nekadašnje robne kuće HIT.

Vlada HNŽ-a 2016. produžila je ugovor o produljenju najma prostora kojeg ta župa koristi za još deset godina. Generalni vikar Majić i tom prilikom je istaknuo nadanje da će se i prije isteka produljenja, župa preseliti u prostor crkve Kristova Uskrsnuća koja je izgradnji.