Mostar: Hoće li se naplaćivati ulaz u Stari grad?

stari grad

Svako malo formalno ili nekako drugačije aktivira se ideja oko naplaćivanja ulaza u Stari Grad u Mostaru. Da li najčuveniju i najvredniju lokaciju Mostara i najviše fotografirano mjesto Bosne i Hercegovine nuditi besplatno i dalje ili postaviti rampe, naplaćivati ulaznice, pitanje je koje mnogi postavljaju.

Ovaj put ideja se aktivirala istupom jednog od radnika Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, a konačni cilj je, kao i uvijek, povećanje prihoda.

Viši stručni suradnik Ramiz Bašić kazao je medijima kako turisti u prosjeku potroše oko 23 eura, neki ništa, ali zato stvaraju velike gužve i pokazuju nepoštovanje prema građevini takvog formata i svjetske vrijednosti zbog čega bi trebalo razmisliti o naplaćivanju ulaznica u staru gradsku jezgru.

Direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije Andrija Krešić za Klix.ba kaže kako ova institucija već duže vrijeme afirmira ovu ideju.

"Sigurno bi trebalo naplaćivati na neki način, za početak simbolično, a kasnije vidjeti kakva bi cijena bila primjerena i tržišna. Mi smo već govorili o tome, razrađivali određene modele, ali je sve uvijek na jedinicama lokalne vlasti, odnosno na Gradu Mostaru da, kad se zato stvore uslovi, definira sve", kaže Krešić.

Za turističke radnike u Mostaru problematično je saznanje da su daleko najbrojniji turisti koji dolaze na jednodnevne izlete. Neki od njih "ne potroše ništa, ali zato prave veliku gužvu koja opet, naročito u srpnju i kolovozu, stvara problem u normalnom kretanju turista".

Krešić kaže i kako bi trebalo definirati na koji će se način trošiti prikupljena sredstva, da to sigurno treba biti namjenski i vezano za poboljšanje ponude i infrastrukture u Starom Gradu.

"Građani Mostara bili bi oslobođeni plaćanja, a sigurno je da bi niže cijene trebalo formirati za ostale građane Bosne i Hercegovine, studente, penzionere", pojasnio je.

Zanimljivo je da bi Turistička zajednica iz plaćanja ulaznice u Stari Grad izuzela i goste koji odsjedaju u hotelima jer oni već plaćaju boravišnu taksu, a sama provedba bi išla kroz davanje koncesije nekoj turustičkoj organizaciji.