Mostar drugi najskuplji bh. grad

tržnica
tržnica

Riječ je o Sarajevu, Bihaću, Banja Luci, Mostaru, Tuzli i Zenici.

Mostar - Banja Luka

Kad usporedimo bh. gradove, prema podacima navedenog kalkulatora, najskuplji život je u Sarajevu, slijedi Mostar, potom Tuzla, glavni grad Republike Srpske je po skupoći življenja tek na četvrtom mjestu, dok je život u Zenici najjeftiniji.

Pa su tako u Banja Luci troškovi života manji za ukupno 13% u odnosu na Sarajevo. Banja Luka je jeftinija i u odnosu na Mostar, i to ukupno za pet posto. Zanimljivo je da su jedino stanovi skuplji u Banja Luci u odnosu na Mostar za 19 posto.

U gradu na Vrbasu hrana je osam posto jeftinija nego u Mostaru, odjeća čak 19 posto, prijevoz 10 posto, osobna njega 16 posto, zabava šest posto. U Banja Luci je za osnovni meni za ručak (uključujući piće) u poslovnoj četvrti potrebno izdvojiti znatno više novca nego za isti u Mostaru, i to čak 43 posto.

Naime, isti u Banja Luci košta 16 KM, dok je u Mostaru 11 KM. Druga stavka koja je skuplja u glavnom gradu RS-a je boca kvalitetnog vina, cijena je 14 KM, dok je u Mostaru 11.

Sve ostalo je jeftinije: od kruha, voća, povrća, mlijeka, fast fooda do mesa koje je u BanjaLuci jeftinije čak 25 posto. Jeftiniji su i automobili, gorivo pa i mjesečne karte. I sredstva za osobnu higijenu platit ćete jeftinije u Banja Luci nego u Mostaru, pa čak i ošišati se i srediti frizuru.

I za izlaske vam je potrebno manje novca, pa je pogledati film u kinu čak duplo jeftinije. Ipak, u Mostaru ćete jeftinije proći s najmom stana iako je prosjek 169 posto, za pojedine stanove na ekskluzivnijim mjestima potrebno je izdvojiti čak i 37 posto više novca u Banja Luci u odnosu na Mostar.

Mostar - Sarajevo

Kada uspoređujemo Mostar i Sarajevo, Mostar je jeftiniji za 11 posto, a samo su usluge prijevoza manje u Sarajevu za jedan posto. Iako je za osnovni meni za ručak (uključujući piće) u poslovnoj četvrti te fast foodu u Sarajevu potrebno izdvojiti 26 posto više novca nego u Mostaru, mlijeko, meso, jabuke, krumpir, pivo, coca-cola i kruh ipak su skuplji u gradu na Neretvi.

Stanovanja je jeftinije u Mostaru, što je i za očekivati, Sarajevo je ipak glavni grad i svugdje u svijetu troškovi stana najskuplji su u glavnim gradovima. Kada je riječ o odijevanju, haljinu ili cipele manje ćete platiti u Mostaru, ali ćete sportsku obuću, odnosno tenisice renomiranih marki platiti 26 posto skuplje.

Novi automobili i gorivo jeftiniji su u Sarajevu, ali su mjesečne karte za javni prijevoz te troškovi taksija skuplji. Troškovi osobne higijene su gotovo isti, neznatne su razlike u cijenama higijenskih potrepština i lijekova.

Zabava i izlasci u Sarajevu skuplji su 10 posto, gotovo svi napici i ulaznice su skuplji, osim odlaska u kino. Naime, Mostar je po pitanju izlaska u kino, uz Banju Luku, skuplji i od Sarajeva. Za dvije karte za kino u Mostaru potrebno je izdvojiti 17 KM, dok iste u Sarajevu koštaju 13 KM, a u Banja Luci svega osam maraka.

Večernji list BiH