MOSTAR Civilna zaštita preporučuje ukop umrlih s minimalnim brojem prisutnih

Ulice Mostara
Hercegovina.info

Na temelju Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Grada Mostara broj:02-46-3/20 od 17.03. 2020 godine, Stožer civilne zaštite Grada Mostara dana 18. 3. 2020. godine donio je sljedeće naredbe: 

1. Odmah se obustavlja rad ugostiteljskih i drugih objekata u Gradu Mostaru, te zabrana
okupljanja građana u parkovima i na javnim površinama.

2. Obustavlja se rad kulturnih institucija: kina, muzeja, kazališta/pozorišta, umjetničkih galerija i slično na području Grada. Također, odmah se obustavlja i rad javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa centara, fitnes centara i slično.

3. Otkazuje se održavanje svih javnih skupova u Gradu Mostaru, kao i privatnih skupova, proslava i drugih okupljanja, kako u organizaciji pravnih tako i fizičkih osoba.

4. Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića: restorana, pizzeria, slastičarni, ćevabdžinica, nargila barova, caffe i bistro barova, klubova, diskoteka, kasina, sportskih kladionica, rad kafića u sklopu benzinskih crpki i slično na području Grada Mostara u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove zapovjedi/naredbe. Od ove naredbe se izuzimaju oni ugostiteljski objekti koji se, pismenim putem prema Stožeru/Štabu CZ Grada Mostara, izjasne da će obavljati isključivo dostavu hrane, uz pridržavanje mjera zaštite i fizičkog razmaka prilikom dostavljanja hrane i pića, s tim da i dalje ne smiju služiti hranu i piće u objektu, niti primati goste u objekte.

5. Obustavlja se rad svih tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona, butika i slično.

6. Rad trgovina osnovnim prehrambenim artiklima (supermarketi, hipermarketi, pekare, apoteke, benzinske pumpe) se organizira do 18 sati u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.

7. Obustavlja se rad buvljih, sedmičnih tržnica/ pijaca, auto tržnica i sličnih u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe, dok se rad zelenih pijaca i piljara odvija uz poštivanje preventivnih higijensko-epidemioloških mjera.

8. Nalaže se svim odjelima Gradske uprave, te upravama gospodarskih/ privrednih društava, fizičkim i pravnim osobama na području Grada Mostara da pojačaju provođenje općih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zarazne bolesti, sa posebnim naglaskom na pojačanu vanrednu dezinfekciju poslovnih površina, sredstava javnog prijevoza (autobusi, taxi vozila, kombi vozila. Ujedno se zadužuje Javno poduzeće Mo-Bus i Autoprevoz-Mostar da odmah reduciraju javni linijski prijevoz.

9. Zadužuju se povjerenici mjesnih zajednica da obavještavaju Stožer/ Štab CZ Grada Mostara i nadležne policijske stanice o poznatim kretanjima osoba kojima su izdana rješenja o kućnoj izolaciji u svojim mjesnim zajednicama

10. Prilikom ukopa umrlih osoba Stožer / Štab CZ preporučuje obavljanje obreda sa minimalnim brojem prisutnih uz pridržavanje mjera minimalnog socijalnog kontakta (bez fizičkog kontakta).

11. Preporučuje se javnim organizacijama, institucijama, javnim ustanovama, poduzećima i ostalim pravnim subjektima koji se bave pružanjem usluga građanima (elektrodistribucija, telekomi, pošta, banke i sl) da uvedu racionalizaciju radnog vremena i osoblja, te da vrše dezinfekciju prostorija i površina, u skladu sa pojačanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

12. Svi navedeni subjekti obavezni su dostaviti informaciju o poduzetim mjerama Stožeru/ Štabu CZ Grada Mostara na mail [email protected] ili na telefon/ faks broj 036 558 253.

13. Nalaže se Službi za inspekcijske poslove da osigura dežurstvo nadležnih inspektora i da na terenu u skladu sa svojom nadležnošću vrše nadzor provođenje zapovjedi/naredbi u suradnji sa PU Mostar.
Kontakt telefon Službe je 036 505 521, stoji u naredbi koju potpisuje zapovjednik Stožera Civilne zaštite Grada Mostara Ljubo Bešlić.