Mladi policajci rješavaju pljačke kladionica

Ukupno 55 kadeta, koji su završili Policijsku akademiju u Sarajevu, već ima šest mjeseci probnog rada iza sebe. Za to vrijeme pokazali su da su itekako sposobni raditi ono zbog čega ih je Ministarstvo unutarnjih poslova angažiralo, te da je ispred njih jedna svijetla budućnost.

Filmovi i realnost


Kako bi doznali nešto više o ovoj novoj generaciji, posjetili smo zgradu MUP-a
HNŽ-a, gdje smo razgovarali sa Senadom Ibruljem, načelnik Sektora uniformirane policije i šef Odsjeka za edukaciju, te kadetima Đenanom Husnićem i Demirom Đulićem. I Husnić i Đulić kažu da su izabrali ovaj poziv prvenstveno zbog egzistencijalne sigurnosti, a ne zbog nekakvih dječačkih snova o policijskoj akciji koja se prezentira u filmovima. Obojica se slažu kako su filmovi jedno, dok je realnost nešto sasvim drugo.
- Ovaj poziv čovjeku nudi sigurno zaposlenje i siguran život u kojem se može graditi budućnost. Također, stavlja vas u ulogu u kojoj možete pomoći drugim ljudima.
Želim biti na usluzi svim građanima tako da i oni budu nama na usluzi, kazao je 28-godišnji Husnić. Što se tiče sigurnosne situacije u Mostaru, kaže da je na visokoj razini, no kako u svakoj situaciji treba postupati maksimalno oprezno.
- Svaka situacija je opasna. To je tako čim iziđemo na ulicu, kazao je Husnić. S njim se slaže i njegov 24-godišnji kolega Demir Đulić, koji je također kazao kako svaka intervencija nosi svoj rizik. I on tvrdi kako je poziv policajca u pravom svijetu znatno drukčiji od onoga što ljudi vide na TV-u. Na svoje nove zadatke, kaže, vrlo brzo se navikao.
- Iako se nisam nadao tomu, za jedno iznimno kratko vrijeme ovaj posao mi je ušao u krv. Želim doprinijeti poboljšanju sigurnosnih uvjeta u Mostaru iako mislim da su već sada relativno dobri, kazao je Đulić.  

Riješili slučajeve


Njihov šef Senad Ibrulj kaže da je MUP iznimno zadovoljan ovom generacijom kadeta. Prema njegovim riječima, oni su već dokazali klasu.
- Dobili smo prave kadrove koji će nastaviti svoje obučavanje. Čak 90 posto riješenih slučajeva pljački kladionica riješeno je zahvaljujući njima, kazao je Ibrulj. Dobre poslove obavili su i na utakmicama visokog rizika, pogotovo prilikom gradskog derbija između HŠK Zrinjski i FK Velež. Ova generacija je, govori Ibrulj, prošla kroz sustav 7 - 4 - 1, odnosno sedam mjeseci teorijske nastave na Policijskoj akademiji, četiri mjeseca praktičnog rada te mjesec dana za kompletiranje i konačnu obranu diplomskog rada. Osvježivanje MUP-a HNŽ-a s novim mladim snagama se nastavlja. Već ove godine iz ove županije poslano je 22 mladića na obuku u Sarajevo. Tako će nova mlada generacija policajaca biti još više ojačana.

Piše: Marin Vučina/ dnevni-list.ba