FOTO  Mirno okupljanje ispred deponije Uborak: Nezadovoljni stanovnici najavljuju tužbu ako se izda dozvola

deponija uborak , bijelo polje, mirno okupljanje

Mirnim okupljanjem ispred deponije Uborak stanovnici okolnih naselja su, u četvrtak, 21. studenog, još jednom upozorili nadležne na situaciju u kojoj se nalaze, te na ovaj način pokazali da žele ubrzati proces njezinog rješavanja. 

''Mi u Bijelom polju više nemamo vremena. U zadnja dva do tri mjeseca imali smo nekoliko sahrana osoba od 25 do 30 godina. To nije normalno, to nema nigdje'', kazao je u izjavi za Bljesak.info Omer Hujdur, jedan od inicijatora ovih mirnih okupljanja ispred Deponije Uborak .

Mirnim okupljanjem ispred deponije Uborak stanovnici okolnih naselja su, u četvrtak, 21. studenog, još jednom upozorili nadležne na situaciju u kojoj se nalaze, te na ovaj način pokazali da žele ubrzati proces njezinog rješavanja. '

"Najveći razlog zašto se okupljamo večeras jeste 4. prosinac, dan kada će se znati konačna odluka hoće li se izdati okolišna dozvala ove deponije. Ali i da iskažemo nezadovoljstvo u kojem se nalazimo već godinama, a iskazujemo ga zadnjih šest mjeseci intenzivno'', kazao je dodajućikako će ukoliko se  izda dozvola za deponiju podići tužbu.

Hujdur je također komentirao tvrdnje gradonačelnika grada Mostara Ljube Bešlića o nepostojanju dokumentacije i dozvola za naselja i kuće oko deponije Uborak rekavši kako imaju 'crno na bijelo' sve papire za kuće koje se nalaze u prvom redu oko deponije.

''Naravno da tu ima izgrađenih objekata bez dozvola, pa pun ih je grad Mostar. Prve kuće oko deponije, za koje on tvrdi da su ilegalno izgrađene, imaju uredno izdane papire'', objasnio je.

Hujdur je gradonačelnikove 'prijetnje' oko gašenje električne energije objektima oko deponije nazvao nebulozama dodajući kako nije uredu na takav način prijeti.

''Potrebno je imati neku razinu ponašanja, a ne tako nisko se spuštati. Barem ja to tako vidim", kazao je.

Ističe kako su ljetos postigli dogovor s gradonačelnikom, ali napominje da se provode razni mehanizmi da se taj proces napravi što sporijim.

''Imali smo samo jednu sjednicu s organima za traženje nove lokacije deponije i tada su namjerno izostavili ključnog čovjeka iz Federalnog Ministarstva prostornog uređenja koji jedini poznaje plan grada i bez kojeg ne možete ništa uraditi. Na taj način ništa nismo mogli završiti'', kazao je dodajući da su tek sada pod pritiskom ministrice Edite Đapo uspjeli srediti da pošalju tog čovjeka da konačno počnu raditi na riješenu ovog probleme.

Prosvjednici su na kraju poručili da ne namjeravaju odustati i da se boriti moraju .

''Nemamo se pravo povući i dozvoliti drugima da rade što hoće, bilo da se radi o gradonačelniku ili kome drugo. Mi ovako ne možemo živjeti, nemamo izbora'', kazao je Hujdur. 

Inače, u Mostaru se neslužbeno može čuti da bi Deponija mogla dobiti dozvolu na još godinu dana i kako županijsko tužiteljstvo još uvijek radi na predmetu prijava zbog zagađenja u Mostaru.