Milenko Zovko: Inzko, Bešlić i političari neka gase požare, vatrogasci u štrajku

Od 1. travnja ćemo intervenirati samo ako su ljudski životi ugroženi, a požare u Mostaru neka gase Inzko, Bešlić i političari s obe obale Neretve, rekao je danas za portal Bitno.ba Milenko Zovko, predstavnik sindikata mostarskih vatrogasaca.

Naime, predstavnici sindikata korisnika mostarskoga gradskog proračuna od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića danas su i službeno zatražili da samostalno nametne proračun za tekuću godinu.

Sindikati su u pismu Bešliću, koje je dostavljeno i visokom predstavniku Valentinu Inzku zatražili da gradonačelnik Mostara žurno, temeljem Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, proglasi proračun za tekuću godinu. Sindikati se pozivaju na član 18. navedenog zakona koji kaže da ukoliko Gradsko vijeće ne usvoji proračun u roku od 90 dana od početka proračunske godine, gradonačelnik samostalno proglašava proračun.

-Člankom 60. istog zakona, propisano je da se on primjenjuje i na Grad Sarajevo i na Grad Mostar. Ističemo da su svi razumni rokovi istekli te da ćemo biti prisiljeni preuzeti radikalnije mjere obustave rada. Nas ne zanima politika vladajućih stranaka kao ni politika koju provodi OHR, već nas zanima naš opstanak i plaća koju smo zaradili, stoji u pismu sindikata.

Zovko je, pak, pojasnio kako sindikati traže i da se u travnju svim korisnicima mostarskog proračuna isplate plaće i topli obroci za siječanj i veljaču. Istaknuo je i kako će ulaskom u štrajk upozorenja profesionalni vatrogasci iskazati građanski neposluh. Tako nad vatrogascima neće biti nadležni ni gradonačelnik ni vatrogasni zapovjednici.

-Naše sugrađane upozoravamo i molimo ih da nas razumiju i podrže, kako ćemo reagirati samo u slučajevima spašavanja ljudskih života. Ostalo nas ništa ne zanima, rekao je Zovko.

Gradonačelnik Mostara je, podsjećamo, jučer izjavio kako su mu iz OHR-a naložili da ne donosi proračun za tekuću godinu. Mostar se našao u proračunskoj krizi zapao zbog nepostojanja Gradskog vijeća, odnosno neodržavanja izbora u listopadu prošle godine. Uzrok je neprovođenje presude Ustavnoga suda BiH za Mostar kojom su naložene izmjene izbornih pravila za grad na Neretvi.