Masovno se zatvaraju kafići u Mostaru

kafići
Tako je u Mostaru u prilično kratkom vremenskom razdoblju došlo do zatvaranja nekih iznimno popularnih mjesta za izlaske. Zbog toga nas je zanimalo kriju li se iza toga nekakvi zajednički razlozi te je li na pomolu nekakvo masovno zatvaranje lokala na području Mostara?
Nelikvidnost

Odgovore na ova pitanja jučer smo potražili u Službi za gospodarstvo Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Gradske uprave Mostara. Prema informacijama s kojima ista raspolaže, do zatvaranja pojedinih lokala u Mostaru došlo je zbog nelikvidnosti, odnosno pada prihoda u odnosu na troškove za najamninu, djelatnike, održavanje, nabavu pića i slično. Jednostavnije rečeno, zbog neisplativosti poslovanja čitavog objekta ili jednog njegovog dijela.
Voditeljica Službe za gospodarstvo Ivana Marić kazala nam je kako tempo kojim su zatvoreni ovi lokali ne jamči to da će uslijediti neko masovno zatvaranje drugih kafića u gradu, no u našem razgovoru nije niti isključila takvu mogućnost.
- Teško je u ovom trenutku nešto precizno kazati. Istina je da dosta ugostiteljskih objekata ima problema s poslovanjem uglavnom zbog rastuće konkurencije, ali kako će se situacija dalje odvijati, ne može se reći, kazala je Marić.

Konkurencija

Postavlja se i pitanje zašto se ugostiteljski objekti koji su nekada bili jedni od najprometnijih u gradu sada suočavaju s drastičnim padom u poslovanju? Odgovor na to pitanje leži upravo u konkurenciji koju je spomenula Marić. Naime, otvaranjem novih trgovačkih centara u gradu otvorili su se i brojni novi kafići, tako da su se stvorila sasvim nova okupljališta koja su ljude odvlačila od starih. Taj razlog, zbog kojeg je došlo do nelikvidnosti u dosad zatvorenim lokalima, mogao bi lako utjecati i na promet u drugim ugostiteljskim objektima, ukoliko to već i nije slučaj.

Piše: Marin Vučin\dnevni-list.ba