Kutle odjavio stan u 'Orci', ali i dalje pije kave i voza se po Mostaru

Kutle je, kako doznajemo, spakirao stvari i vratio ključeve jednom hrvatskom branitelju čiji je stan u “Orci” koristio. Samo se pozdravio i misteriozno otišao, baš kako je i došao. Međutim, Kutle nije zauvijek napustio Mostar jer ga se često, po izjavama svjedoka, može vidjeti u gradskim kafićima ili u vožnji automobilom. Posljednji puta smo ga i sami uočili u prošlu nedjelju oko 10.30 sati, kada je u Toyotinom Land Cruiseru, maslinasto zelene boje, hrvatskih registarskih oznaka (KR- 356 FS) provezao nekoliko krugova oko SPC-a Rondo u Mostaru. Kako doznajemo, razlog Kutlina boravka u Mostaru su njegove poslovne obveze, jer navodno ima tvrtku, baš kao i u Banjoj Luci, u koju često odlazi.
“Hajka” pokrenuta 1999.


Njegov odvjetnik Damir Alagić nam je potvrdio kako Miroslav Kutle ima prijavljeno prebivalište u Sarajevu, gdje na Općinskom sudu registrira tvrtku. Govoreći o samom slučaju vezanom za Kutlu, rekao nam je kako će na kraju pravda pobijediti i da je njegov klijent “čist”.
- Cijela “hajka” oko Kutle je krenula još 1999. godine kada je on županijskom državnom odvjetniku u Zagrebu podnio kaznenu prijavu protiv Zlatka Mateše, tadašnjeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Marka Škreba guvernera Hrvatske narodne banke u kojoj stoji da su, između ostalog, nazadovali državu na štetu građana, štediša i depozitara, a u korist svjetskih financijskih i političkih asocijacija. I nakon podnošenja te prijave, najedanput se pokreću svi procesi protiv njega, kazao nam je Alagić.

Povjerenje u bh. pravosuđe


Kutle je, podsjetimo, iz susjedne Hrvatske pobjegao u jesen prošle godine, neposredno uoči izricanja presude na suđenju u aferi “Gradski podrum”.
Prije nekoliko dana Ministarstvu pravosuđa BiH dostavljen je predmet koji se odnosi na Miroslava Kutlu, tj. na presudu u predmetu “Gradski podrum”, kojom je Kutle osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora. Komentirajući vještačenje iz presude, na temelju kojeg je presuda i donesena, odvjetnik Alagić je tom prilikom ustvrdio kako presuda nikad ne bi bila donesena u BiH. Također je ponovio kako i on i njegov klijent imaju potpuno povjerenje u pravosuđe BiH, kao i da je Kutle osobno i posredstvom svojih odvjetnika u svakom trenutku dostupan bh. pravosudnim tijelima.

Tko je Miroslav Kutle?


Miroslav Kutle je rođen 1957. u Širokom Brijegu u BiH te posjeduje dvojno državljanstvo. S obitelji još šezdesetih godina kao dječak seli u Zagreb, gdje završava školovanje. Krajem osamdesetih godina pokreće privatni biznis, prvo kupuje kafić, a iza njega i nekoliko ugostiteljskih objekata, među kojima je i restoran “Globus” na Zagrebačkom velesajmu. Kasnije širi posao, a osamostaljenjem Hrvatske i u uz podršku tadašnjeg političkog vrha iz prve polovice devedesetih godina, postaje najpoznatiji hrvatski tajkun iz vremena privatizacije. Smjenom vlasti 2000. godine pada i Kutlina moć, jer gubi podršku političkog vrha. U više navrata je privođen u zatvor, vodilo se protiv njega nekoliko sudskih procesa, a posljednji u nizu je slučaj “Gradski podrum”, zbog čije je presude i pobjegao u BiH.

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba