Kroz mostarsku zračnu luku za pola godine prošlo samo 8.489 putnika

zračna luka mostar

Sunovrat i pad broja putnika se nastavlja i u ovoj godini unatoč višemilijunskim ulaganjima i raznim vrstama subvencijama koje dolaze od organa vlasti u BiH.
Mostarska zračna luka, unatoč optimističnijim najavama, nakon prošlogodišnje katastrofalne sezone, i dalje bilježi pad broja putnika.

Naime, po najnovijim podacima koje je objavila specijalizirana stranica exyuaviation.com u prvih šest mjeseci kroz Zračnu luku Mostar prošlo je samo 8.489 putnika, što predstavlja smanjenje od 6,4% u odnosu na 2018. godinu.

Sunovrat i pad broja putnika se nastavlja i u ovoj godini unatoč višemilijunskim ulaganjima i raznim vrstama subvencijama koje dolaze od organa vlasti u BiH.


Ogromna financijska izdvajanja

Naime, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je odobrila petogodišnji ugovor subvencioniranja letova kompanije Eurowings. Ovaj niskotarifni zračni prijevoznik na osnovu subvencija na osnovu tog ugovora će godišnje do 2023. godine dobivati više od četvrt milijuna eura za letove iz Dusseldorfa i Stuttgarta. Iz proračuna županije se putem subvencija također izdvaja za letove Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, a po navodima ove stranica iznos koji se plaća iznosi pola milijuna eura godišnje.
Osim ovih izdvajanja, kako se navodi na stranici exyuaviation.com, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije iskazala je spremnost za financijsko subvencioniranje eventualnih letova kompanije Ryanair.
Kako se navodi, Ryanair i Zračna luka Mostar u više su navrata razgovarali o potencijalnim letovima još od 2012. godine, a u zadnje vrijeme pregovori su dodatno intenzivirani. Kako se doznaje, planirano je da ovaj niskotarifni avioprijevoznik uvede linije letenja za Mostar iz belgijskog Charleroia, njemačkog Frankfurta i norveškog Osla. Također, postoji snažan potencijal da prijevoznik može koristiti vjerski turizam na rutama iz Italije i Poljske. Očekuje se da bi realizacija dogovora sa ovim avioprijevoznikom mogla početi iduće godine. Time bi Mostar, nakon Banja Luke, mogao postati drugo odredište Ryanaira u Bosni i Hercegovini.

Također, exyuaviation.com navodi da je Zračna luka Mostar trenutno u procesu finalizacije dogradnje svoje terminalne zgrade koja je započela u travnju. Očekuje se da će radovi na konstrukciji koja je povezana sa postojećim terminalom biti završena u narednim tjednima. Projekt, vrijedan gotovo pola milijuna eura, financirala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Nelson o turizmu u Hercegovini

Na kraju teksta o mostarskoj zračnoj luci spomenuta stranica citira izjavu veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini koju je Eric Nelson napisao u svom nedavnom blogu: “Bosanskohercegovački turistički sektor već raste 13% godišnje, a mostarska zračna luka praktički radi u praznom hodu. Hercegovini je potrebno da se turisti zadrže barem nekoliko dana, a većina posjetitelja dolazi samo na jedan dan, u korist autobusnih prijevoznika iz Hrvatske, a ne hotela i pansiona u Bosni i Hercegovini. Ako bi Zračna luka Mostar bila oslobođena stranačke kontrole i radila prema ugovoru o koncesiji poput većine zračnih luka u regiji, lako bi mogla privući više letova i turista”.

(dnevni-list.ba)