KRIZNI STOŽER Pozvani građani koji su bili u Kini, Italiji, Iranu i Južnoj Koreji da se jave Zavodu za javno zdravstvo HNŽ

Krizni stožer
Vlada HNŽ

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije zadužen za poduzimanje mjera zaštite pučanstva od koronavirusa u HNŽ održao je danas sastanak na kojem je, uz ostalo, istaknuto kako su u posljednja 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zaprimljena dva bolesnika s kliničkom i epidemiološkom sumnjom na koronavirus koji su zbrinuti po svim uzusima struke i važećim napucima, te je urađeno specifično testiranje na virus COVID-19. Dobiveni nalazi su negativni, a o njihovu daljnjem liječenju odlučit će kliničari-infektolozi.

Sukladno zapovjedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, Krizni stožer pozvao je građane HNŽ i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u HNŽ, a koji su se unazad sedam dana, računajući od 24.2.2020. vratili iz Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, da se putem telefona, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, jave Zavodu za javno zdravstvo HNŽ radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji. Od ponedjeljka do petka, tijekom radnog vremena, mogu se javiti na broj telefona: 036/551-478. Izvan radnog vremena i vikendom građani mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281. Revizija ovih mjera vršit će se sukladno epidemiloškom stanju.

Građanima HNŽ preporučuje se da ne putuju u zemlje u kojima se pojavio novi koronavirus (COVID-19). Također, potrebno je pridržavati se preporuka koje je uputilo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ o odgodi i prolongiraju studijskih putovanja i ekskurzija.

Članovi Kriznog stožera održali su i sastanak s predstavnicima domova zdravlja, higijensko-epidemioloških službi i sanitarnim inspektorima u HNŽ koji su dobili smjernice o daljnjem postupanju kod potencijalnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa.