FOTO  Kralj Juan Carlos i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić svečano otvorili Španjolski trg

Kralja je na Španjolskom trgu dočekao predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uz vojne počasti, intoniranje himni Kraljevine Španjolske i Bosne i Hercegovine, te predstavljanje izaslanstava BiH i Španjolske.

Kralj Juan Carlos I i predsjedatelj Izetbegović položili su vijenac na Spomenik poginulim španjolskim vojnicima, nakon čega je upriličena ceremonija otvaranja.

"Projekt izgradnje Španjolskog trga Mostarci su dugo čekali, stoga je današnja svečanost njegova otvorenja velika radost za sve nas", kazao je prigodom obraćanja nazočnim gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, istaknuvši kako Španjolski trg, osim što je središnji gradski trg, jeste i bit će susretište i mjesto povezivanja svih građana Mostara, "nekada u ratu podijeljenog grada".

"On će, kao i spomenik na njemu, zauvijek povezivati građane Mostara s građanima Španjolske, podsjećati nas na nesebičnu žrtvu koju su dali španjolski pripadnici u mirovnoj misiji u Mostaru i Bosni i Hercegovini tijekom proteklih dvadeset godina", kazao je Bešlić.

Po njegovim riječima, izgradnjom Španjolskog trga, obnovom zgrade Gimnazije, kao i obnovom nove Gradske vijećnice, središnji dio grada dobio je novi, urbani izgled koji će sve manje podsjećati na ružnu prošlost, a biti motiv za izgradnju bolje budućnosti svih naroda i građana kako u Mostaru tako i u BiH.

Mostarski gradonačelnik posebne riječi zahvalnosti na dolasku u Mostar uputio je kralju Juanu Carlosu I, kazavši kako će ova svečanost i ovaj datum ostati trajno upisani u povijest Mostara.
Također, riječi zahvale uputio je svima koji su na bilo koji način pomogli da se obnovi Španjolski trg.

Nakon ceremonije otvaranja, španjolski kralj Carlos I, koji se nije obraćao novinarima, u pratnji bh. dužnosnika uputio se u obilazak Starog mosta.

"Dolazak španjolskog kralja u Mostar jedno je veliko priznanje za BiH. Nakon 20 godina sudjelovanja španjolaca, prije svega u  zaustavljanju sukoba u Mostaru i BiH, a zatim i u obnovi, ovo je jedan lijep način da se taj angažman okruni", kazao je u izjavi za novinare predsjedatelj Predsjedništva BiH Izetbegović.

Govoreći o dojmovima kralja, Izetbegović je kazao kako je kralj jako dobro raspoložen, kako je inače jedna jako prijatna osoba, te kako ga je upitao da li je u Mostaru uvijek ovako vruće, na što mu je kazao kako je ovo tek početak velikih temperatura u Mostaru.

Na upit šalje li se kraljevim dolaskom pozitivna slika iz BiH, Izetbegović je kazao kako iz BiH ide puno pozitivnih slika, i poneka negativna. "Nakon velikog zemljotresa bude onih malih, ali oni su smirujući. Dogode se male krize ali one vode smirenju stanja u Mostaru i BiH. Definitivno se narod u BiH miri i BiH ide ka euroatlantskim integracijama i ka jednoj boljoj budućnosti", kazao je Izetbegović.

U izjavi za novinare visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je kazao kako današnja svečanost ima veliki značaj.

"Ovdje su 22 španjolska vojnika izgubila život, bio je tu angažman međunarodne zajednice, ali taj je period sada završio i trebaju sve više uzimati odgovornost domaći lideri. Danas smo dobili dobre poruke od španjolskog kralja, od ovoga otvaranja i smatram da se tako može graditi budućnost s pozitivnim koracima makar bili mali, ali pozitivni i smatram da to građani očekuju", kazao je Inzko.

Projekt rekonstrukcije Španjolskog trga vrijedan je 960 000 KM, od čega je Grad Mostar sudjelovao s 250 000 KM, a ostatak su financirali UNDP s 523.345,68 KM i UNESCO s 102.292,82 KM u okviru MDG-F programa Kultura za razvoj koji je financiran sredstvima Vlade Kraljevine Španjolske. Za uređenje hortikulture na Španjolskom trgu UNDP je osigurao oko 75.000 KM.

Novi trg koji uistinu plijeni svojom ljepotom imat će i javni toalet s novom infrastrukturom, fontanu, novu suvremenu javnu rasvjetu, solarni kolektor. Na trgu je postavljen i novi spomenik s granitnim pločama poginulim španjolskim vojnicima s njihovim imenima i oznakama postrojbi.

O veličini projekta govori i činjenica da je ugrađeno 5 km instalacijskih vodova; elektroinstalacija, navodnjavanja, oborinska odvodnja, kanalizacija, vodovod, komunikacijska instalacija.

Postavljeno je 4800 metara četvornih kamene obloge 200 metara kubnih betona, 2000 metara četvornih hortikulturno uređenih površina, kao i suvremeni informatički softveri za upravljanje sustavima navodnjavanja i radom fontane, oglašavanje putem info-panela, zagrijavanje tople vode kroz sustav solarnih kolektora, crpljenje i recikliranje otpadnih voda javnog toaleta.

Na svečanosti otvaranja Španjolskog trga sudjelovali su brojni predstavnici državnih, entitetskih, županijski i gradskih vlasti, te mnogobrojni građani Mostara.

Inače, ovo je drugi posjet španjolskog kralja Mostaru. Kralj je koncem siječnja 1998. godine, u okviru posjeta španjolskim vojnicima u sastavu SFOR-a, zajedno s glavnim tajnikom NATO-a Javiereom Solanon i tadašnjim visokim predstavnikom UN-a Carlosom Westendorom boravio u Mostaru i Međugorju.

Fena