Komadina na svečanosti obilježavanja 25. obljetnica hrvatske neovisnosti

Komadina na svečanosti obilježavanja 25. obljetnica hrvatske neovisnosti

...sinoć je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru otvorena izložba slika Emanuela Vidovića (1870-1953) te upriličen koncert klasične glazbe.

Izložba je realizirana u suradnji s Muzejom grada Splita, odnosno Galerijom "Emanuel Vidović" koja djeluje pri tom muzeju, a na njoj je predstavljeno 29 radova iz svih Vidovićevih stvaralačkih faza.
Ravnateljica Muzeja grada Splita Narcisa Bolšec Ferri istakla je da je autorica ove izložbe Nela Žižić odabrala jednu retrospektivu, i to, kako je kazala, i vremenski i tematski, dodavši da su tu osnovne teme koje su zanimale Vidovića, cijeli njegov profesionalni život u vremenu.
Naglasila je kako je izložba napravljena tematski, ali da je unutar tematike zastupljena kronologija.

- Vidović nije bio ni u Parizu ni u Minhenu, a ipak nam je donio toliko novoga i ipak je njegov utjecaj na hrvatsko slikarstvo toliko velik da je to tek danas zapravo za ustanovljavanje - kazala je u izjavi za Fenu Narcisa Bolšec Ferri.
U katalogu izložbe ona je istakla kako izložbu smatra značajnim korakom u širenju spoznaja o Emanuelu Vidoviću i Muzeju grada Splita, u čijem sastavu je njegov memorijalni muzej, te da se veseli što će i građani Mostara imati priliku upoznati Vidovića na najbolji mogući način, kroz njegova djela.

Hrvatski konzul u Mostaru Dragan Matijević kazao je da je Emanuel Vidović jedan od najvećih hrvatskih slikara te da su zato smatrali da bi bilo izvanredno da im on pomogne u obilježavanju ovako velikog jubileja kao što je 25 godina hrvatske neovisnosti. - Želimo zahvaliti u prvom redu svim Hrvatima i svim ostalima koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske i zahvaljujući kojima danas slavimo tako veliki jubilej - poručio je Matijević. Izložba Emanuela Vidovića ostat će otvorena do 12. lipnja.
U sklopu obilježavanja navedenog jubileja, večeras je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" upriličen i koncert na kojem je nastupio Simfonijski orkestar Mostar zajedno s mnogim glazbenicima iz Republike Hrvatske.
Otvorenju izložbe uz federalnu ministricu kulture Zoru Dujmović, splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara nazočna je, među ostalim, bila i glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.