Kemijski otpad pronađen u Rodoču

Rodoč, kemijski otpad

U neposrednoj blizini Državne agencije za školovanje policijskih kadeta u Mostaru, u kompleksu vojarne 'Stanislav Baja Kraljević' nedavno je pronađen kemijski otpad, piše Avaz.

Kako im je u petak potvrđeno, taj otpad u bačvama, kanistrima, kartonskim kutijama i staklenim ampulama otkriven je tijekom potrage za minsko-eksplozivnim sredstvima u jednoj nekorištenoj i devastiranoj prostoriji u starom dijelu vojarne nedaleko od Agencije.

Nakon dojave o 'sumnjivom' pronalasku koncem listopada lokaciju su pregledali pripadnici Uprave civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Odmah je, rečeno im je, zatražena reakcija Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), a o svemu su obaviješteni i zavodi za javno zdravstvo županije i Federacije te državna ministarstva sigurnosti i obrane.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, potvrdio je da su dobili dopis kojim je zatraženo od njih utvrđivanje postojanja minsko-eksplozivnih sredstava, a nakon pregleda su odmah uputili svoj tim za kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu zaštitu (HBRN tim).

I oni su o svemu obavijestili nadležne instance jer FUCZ ne raspolaže kapacitetima za zbrinjavanje takvog otpada koji, prema svemu sudeći, piše Avaz, predstavlja tempiranu bombu i zbog kojeg situacija graniči s incidentnom.

Pretpostavlja se da je ovaj otpad detektiran sto metara od Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar, kako joj je puni naziv.

U Agenciji će uskoro biti održana promocija 15 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).