Istraga i prijava protiv Murata Ćorića zbog samovoljnog usvajanja regulacijskih planova za grad

..., sada se očekuje odluka OHR-a o ovom pitanju.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić odmah je nakon sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je donesena ova odluka, uputio OHR-u zahtjev za očitovanjem.

Čeka se OHR

- Nadamo se da ćemo uskoro dobiti odgovor. Smatram da je odluka donesena suprotno Statutu Mostara i sada se o tome trebaju očitovati oni koji su donijeli Statut. Nadam se da ćemo slučaj ubrzo riješiti te da inspekcija i druga tijela neće imati potrebu baviti se ovim problemom - rekao je gradonačelnik Bešlić za Večernji list.
Ukoliko predmet bude proslijeđen inspektorima za prostorno uređenje, velike su šanse da bi Murat Ćorić zbog ove odluke mogao dobiti i kaznenu prijavu u Županijskom tužiteljstvu. Prema riječima inspektora, propisi jasno govore da se dokumenti prostornog uređenja jedinice lokalne samouprave donose dvotrećinskom većinom, što nije bilo slučaj prilikom glasovanja o regulacijskim planovima za Sjeverni logor i Centar II.

Reakcija inspektora

- Ukoliko su navodi iz medija točni, mi ćemo zabraniti provedbu nezakonitog plana bude li isti objavljen u Službenim novinama. Tim činom bi bilo učinjeno kazneno djelo i stoga ćemo poduzeti sve aktivnosti koje će na kraju vjerojatno rezultirati provedbom istrage od Županijskoga tužiteljstva. Naravno, sve govorim pod pretpostavkom da su informacije koje smo dobili iz medija bile točne - rekao je županijski inspektor za prostorno uređenje Slobodan Ajvaz.

Ipak, kako doznaje Večernji list, predsjednik GV-a Murat Ćorić još uvijek nije potpisao odluku kojom se konačno usvajaju regulacijski planovi za dva spomenuta mostarska naselja. Idući korak je svakako očitovanje OHR-a koji će se još jednom baviti problemima u Mostaru. Ukoliko se potvrde mišljenja gradonačelnika Bešlića i županijskih inspektora, u roku od tri tjedna se mora zakazati nova sjednica na čijem dnevnom redu ponovno biti ovaj problem.

Mnogi su mišljenja da rasprave i novog glasovanja ne bi trebalo biti, nego je samo dovoljno da se promijeni zaključak koji je predsjednik GV-a Ćorić samovoljno donio, uz napomenu da se oni koji su nezadovoljni mogu žaliti OHR-u.