Inzko rješava izbor gradonačelnika Mostara?

...a ne kao do sada natpolovičnom većinom u parlamentu, potvrdio je predsjednik Gradskog odbora SDA Zijad Haxiomerović.

        On je dodao da bi donošenje odluke o prostoj većini dalo podjednake šanse kandidatu SDA za gradonačelnika Mostara Suadu Hasandediću i HDZ BiH Ljubi Bešliću. Govoreći o mogućoj odluci visokog predstavnika da će gradonačelnik na sljedećim izborima biti biran direktno, Hadžiomerović je za  rekao da bi time bile ispunjene želje HDZ-a.

 Mostar ni 13 mjeseci nakon lokalnih izbora nema gradonačelnika, a nije usvojen budžet za ovu godinu. Odluka o privremenom financiranju istekla je 30. rujna. Inzko je 30.listopada donio odluku kojom nalaže Gradskom vijeću da u roku od 30 dana izabere gradonačelnika Mostara tajnim glasanjem, a kako se to nije dogodilo, na zadnjoj sjednici najavio je da će "stvar preuzeti u svoje ruke".

  Suština problema je što HDZ i SDA ne mogu da se dogovore oko toga kome će pripasti mjesto gradonačelnika. SDA ima najviše mandata u Gradskom vijeću (11 od 35), a uz to se poziva i na sporazum te dvije stranke iz 2004. godine, prema kojem je SDA tada podržala HDZ-ovog kandidata, a trebalo je da HDZ 2008. godine podrži kandidata SDA.  Međutim, u HDZ-u kažu da taj sporazum u brojnim drugim segmentima nije ispoštovan i da je za njih on nevažeći, a tvrde i da je Mostar jedini veći grad u BiH sa hrvatskom većinom, te da bi Hrvat trebalo da bude gradonačelnik