Inzko nije osudio pucanj na Vijećnicu u Mostaru, ali je pozvao na politički dogovor!

Mostar, Gradska vijećnica, pucnjava, Valentin Inzko, Mostar, vijećnica
"Rješenje mora biti nađeno prije svibnja, ako želimo da u Mostaru budu raspisani općinski izbori".

Visoki predstavnik je apelirao na političke stranke da se angažiraju u domaćem procesu kako bi se omogućilo održavanje izbora.

"Odluka Ustavnog suda odnosi se isključivo na način na koji se izbori provode - to se može ostvariti uz minimalne izmjene", rekao je visoki predstavnik Inzko. Govoreći o prijedlogu za promjenu vremena održavanja lokalnih izbora, Inzko je rekao da to pitanje treba da razmotre domaće institucije u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

Naveo je da postoji više opcija za promjenu mandata općinskih vlasti, koje bi bile u skladu sa međunarodno priznatim demokratskim standardima, kako bi se ubuduće općinski i opći izbori mogli održavati u isto vrijeme, priopćeno je iz OHR-a.

Nepoznate osobe pucale su u ponedjeljak navečer iz pištolja na zgradu Gradske vijećnice u Mostaru čiju su jučerašnju ceremoniju otvaranja bojkotirali vijećnici bošnjačkih političkih stranaka, no izuzev manje štete nije bilo drugih posljedica, izvijestili su iz policije.

Načelnik Policijske uprave Mostar Dragan Jelonjić rekao je kako su nepoznate osobe ispalile više metaka iza jedan sat u noći na zgradu vijećnice koja se nalazi na nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja u Mostaru između Bošnjaka i Hrvata. Nakon incidenta navodno su odmah pobjegli u pravcu Musale, u istočni, većinski bošnjački dio grada. Po Jelonjićevim riječima na licu mjesta pronađeno je pet čahura, a jedno zrno oštetilo je pročelje novootvorene Gradske vijećnice. Drugih posljedica nije bilo.

R.I. Dnevnik.ba