Inzko: Integracija Mostara neće biti poništena

Dodao je da je jasno da je Ustavni sud zadržao sve mehanizme zaštite prava konstitutivnih naroda u Statutu.

"Kao drugo, strah da bi ova odluka mogla dovesti do dezintegracije Grada je neosnovan. Uvjeravam sve građane Mostara da integracija neće biti poništena: Mostar je otišao previše daleko, a građani i međunarodna zajednica su uložili previše truda da bi se to dogodilo", istakao je Inzko.

Ono što moramo vidjeti, kazao je, jeste poboljšanje kvaliteta usluga koje pružaju gradske institucije.

"To će popraviti kvalitetu života u cijelom gradu", tvrdi Inzko.

Pojasnio je da se Odluka Ustavnog suda odnosi samo na dva manja elementa izbornog sustava.

Prvo, podsjeća Inzko, Sud je odlučio da mora biti postignut balans u pogledu snage glasova u šest izbornih gradskih područja.

"Naprimjer, u gradskom području Mostar Jugoistok živi nešto više od 7.000 glasača, dok ih je u području Mostar Stari Grad više od 19.000, a obje jedinice biraju isti broj vijećnika. Drugo, Sud je zaključio da su glasači u centralnoj zoni diskriminirani jer ne mogu nikako utjecati na izbor 18 od 35 vijećnika", izjavio je.

Naglasio je da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće za sva tijela vlasti u BiH, te stoga moraju biti ispoštovane.

Međutim, pitanja vezana za izborni sustav koja se rješavaju sudskim odlukama su ograničena i njih mogu riješiti političke stranke putem dobre volje i pronalaženja kompromisa.

"Pozivam političke lidere u Mostaru da usmjere napore na zajedničko djelovanje da bi u narednim danima postigli kompromis", zaključio je Inzko.

Fena