Iako je Turska Mostaru obećala pomoć, novac je išao za Sarajevo

Mostar

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoğlu doputovat će danas u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Simptomatičan datum

Iako je razlog njegova posjeta razgovor s članovima tročlanog Predsjedništva, ministar vanjskih poslova Turske će sletjeti u Zračnu luku Mostar gdje će ga dočekati gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Iako ovo nije prvi posjet ministra vanjskih poslova Turske Mostaru, simptomatično je da je ovoga puta izabrao u Mostar doći dva dana prije Bajrama, te će tako Davutoğlu istu večer sudjelovati na iftaru u Blagaju.

Davutoğlu je u BiH ostao zapamćen po čuvenom predavanju „Osmansko naslijeđe i muslimanske zajednice Balkana danas“, u kojem je šef turske diplomacije poručio bosanskohercegovačkim muslimanima da je Anadolija njihova, a Sarajevo, tursko! Potom: “Naša je povijest zajednička. Naša je sudbina zajednička. Naša je budućnost zajednička.

“ I da će po uzoru na Osmansko Carstvo od Balkana, Kavkaza i Bliskog istoka Turska učiniti “središte svjetske politike”! Kada je pak u pitanju Mostar, Davutoğlu je ostao zapamćen po obećanjima koja do današnjeg dana nisu ispunjena.

Naime, prošle godine ministri vanjskih poslova Turske, Hrvatske i BiH potpisali su memorandum da će zajednički opremiti glazbenu školu u Mostaru i tzv. gradsku kuću, odnosno bivšu knjižnicu u Ulici Niklole Šubića Zrinjskog.

Neispunjavanje obećanja

Nakon tog javnog obećanja gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je u više navrata pisao predstavnicima vlasti Hrvatske, BiH i Turske. Međutim, dosad nitko ništa nije realizirao.

Nadati se da će upravo ovaj posjet ponovno otvoriti pitanje ove obnove, jer ovo nije prvi put da turski predstavnici obećaju pomoć Mostaru, ali da isto ne ispune, poput jedne od porušenih zgrada na Bulevaru. Turski novac je do sada uglavnom završavao u Sarajevu.

Piše: Marija Medić / Večernji list