HRS: Postoji rješenje za izbore u Mostaru

hrs

To je daleko od istine, rješenje postoji, ali se ignorira.
Prije desetak dana jedan od dužnosnika iz ureda OHR-a izjavio je kako su „DF i Naša stranka jedine predstavile rješenje za izbore u gradu Mostaru". Ta izjava je ponovni dokaz kako OHR bira strane i kako je naklonjen određenim političkim strankama. Naime, prije skoro dvije godine ispred HRS-a je na adrese u OHR-u otišao prijedlog rješenja za provedbu izbora u Mostaru. Isti dokument smo proslijedili ponovno i netom nakon ove izjave, međutim jednako kao prije dvije godine, i ovaj put se naš prijedlog ignorira.

Podsjećamo, stav HRS-a je da se ispoštuje odluka Ustavnog suda u smislu izmjena odredbi izbornog zakona kako bi se omogućio izborni proces, dok bi uređenje grada, kao i izmjene Statuta, morale biti predmetom rasprava u novoizabranom gradskom vijeću. Rješenje vidimo u poštivanju načela Izbornog zakona, odnosno onako kako zakon tretira višečlane izborne jedinice, kakva je grad Mostar. Uvođenjem kompenzacijskih mandata, u skladu sa Člankom 1.1.7. i 9. za dodjelu onih mandata u vijeće grada Mostara, koji su predmet odluke Ustavnog suda, omogućio bi se izborni proces u gradu Mostaru, bez ikakve potrebe izmjene Ustava ili nekih većih zakonskih zahvata. Uz netaknute minimalne/maksimalne nacionalne kvote, mogućnost zaštite vitalnog nacionalnog interesa i indirektnog izbora gradonačelnika, ovo bi bilo i najprihvatljivije rješenje za svakog od konstitutivnih naroda i omogućilo bi održavanje izbora. Naknadno, unutar novoizabranog gradskog vijeća bi se diskutiralo oko uređenja grada Mostara i izmjena Statuta.

Pravni stručnjaci, upoznati sa problemom izbora u Mostaru, procijenili su ovaj prijedlog kao najbolje rješenje. Pored OHR-a, prijedlog je proslijeđen u više navrata u Parlamentarnu skupštinu, međutim, nikada nitko nije uzeo za shodno pročitati ga. Očigledno je kako je viši interes, kako međunarodne zajednice, tako i naših političkih dužnosnika, uskraćivati žiteljima grada Mostara temeljno demokratsko i ljudsko pravo izbora političkih predstavnika u vlasti.

U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica kako interresorna radna skupina za izmjene izbornog zakona u mjesecima svoga rada nije uopće ozbiljnije uzela u razmatranje izmjene izbornog zakona niti po pitanju grada Mostara, niti općenito. Tobože, usvojene su „tehničke izmjene", što u prenesenom značenju znači da se nije dogovorilo ništa, osim činjenice kako će izborni rezultat i dalje biti definiran ne voljom birača, nego marljivošću stranačkih biračkih odbora koji će ponovno neometano moći provoditi svoje izbore nakon zatvaranja biračkih mjesta. Bilo kako bilo, ovim putem ponavljamo kako nije istina da rješenja za Mostar ne postoji. Ono postoji itekako. Zašto se ignorira? E taj bi odgovor valjalo doznati.
G.O. Mostar HRS