HDZ: Osuđujemo istupe čelnika SDA koji pozivaju na pripremanje oružja i krv, te novi rat

...oko djelovanja Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BIH) tijekom svih dosadašnjih političkih procesa koji se tiču Grada Mostara, njegovih građana i položaja hrvatskoga naroda u njemu.

U svim tim pregovorima, javnim istupima i našem sveukupnom političkom djelovanju radili smo konstruktivno, odgovorno i u duhu odluke Ustavnoga suda BiH i na koncu istaknuli optimalno rješenje, kaže se u pripoćenju za javnost iz Gradskog odbora HDZBiH Mostar.

Mostar mora biti uređen kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave u BiH. Ne postoji niti jedan razlog da to tako ne bude. Tako definiranim prijedlogom ispunjavaju se zahtjevi iz Odluke Ustavnoga suda BiH koji se odnose na izjednačavanje “vrijednosti glasa“ na području cijelog Grada Mostara.

Držimo da svi politički subjekti koji djeluju u Gradu Mostaru moraju preuzeti odgovornost i aktivno se uključiti u sve procese rješenja problema. Nažalost, postoje oni koji u zadnje vrijeme uvijek iznova proizvode političku krizu, te u takvim situacijama političkog pritiska, ponajprije na međunarodnu zajednicu u BiH, pokušavaju iznuditi neko povoljnije rješenje za sebe. Takvo ponašanje smatramo neodgovornim , politikantskim i provincijalnim.

Posebice osuđujemo zadnje medijske istupe SDA Mostara i njihovih čelnika koji , protivno duhu europske uljudbe i stvaranju ozračja povjerenja među ljudima, pozivaju na – pripremanje oružja i krv, te novi rat. Gospoda zaboravljaju da je ovo 2012. godina, da je rat u BiH završio prije sedamnaest godina, te da će BiH iduće godine dijeliti granicu s Europskom unijom i težiti da postane njezinom punopravnom članicom.

Osuđujući takvo ponašanje i retoriku u javnom diskursu i političkom djelovanju pozivamo sve političke subjekte da proces provedbe odluke Ustavnoga suda BiH za Grad Mostar sa neprimjerene ratne retorike vrate pod okrilje demokracije i normalnog komuniciranja, a sve u cilju rješenja kojim će Grad Mostar konačno postati normalan grad kakav i zaslužuju njegovi građani", stoji na kraju priopćenja iz ove stranke.