​Građani Mostara ponovno pozvali na izmještanje deponije Uborak

deponija uborak , prosvjed, deponija uborak

Oko stotinu građana i aktivista građanske inicijative "Jer nas se tiče" održalo je u ponedjeljak mirno okupljanje na lokalitetu regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara kako bi još jedanput ukazali na probleme u radu te deponije, posebice iznalaženja rješenja za njezino izmještanje, javlja Fena.

Mirnom okupljanju prethodila je prosvjedna vožnja s koje su prosvjednici nadležnima institucijama poručili: "Stop ugrožavanju osnovnih ljudskih prava", "Obećali ste nam novu lokaciju za deponiju - ispunite obećanja", "Trujete nas godinama - dosta je", "Želimo nezagađen zrak i nezagađenu Neretvu".

U ime inicijative "Jer nas se tiče" novinarima se obratio Nijaz Hodžić i poručio kako građani neće odustati od svojih zahtjeva, prvenstveno izmještanja lokacije deponije.

- Krajnji rok za zatvaranje deponije je 3. prosinca 2019. godine. Očekujemo da ovdje 4. prosinca dođe inspekcija koja će deponiju zapečatiti, sanirati ga kao i okolni prostor koji je kontaminiran - kazao je Hodžić.

Ukoliko se to ne dogodi, Hodžić kaže kako je sigurno da na deponiju nitko više neće ući jer građani neće dozvoliti pristup.

On tvrdi i da nije upućen novi zahtjev prema resornom federalnom ministarstvu o produljenu okolišne dozvole što tvrde gradske vlasti jer, kako ističe, takav se zahtjev nema na osnovu čega uputiti.

Također je kazao kako se još uvijek nisu sastali ni s kim od gradskih vlasti oko deponije Uborak te kako smatra da je sastanak u petak gradonačelnika Ljube Bešlića i parlamentaraca organiziran kako bi se oni zamolili da ne glasaju za prijedlog o zatvaranju deponije, odnosno da daju potporu o produljenju dozvole, a o čemu će biti riječi sutra na sjednici federalnog Parlamenta.

- Da bi se dozvola produžila zakon kaže - javna rasprava, na kojoj će građani odlučiti što dalje - kazao je Hodžić i odbacio navode kako se problem Uborka politizirao jer po njegovim riječima, građani od početka isključivo imaju samo jedan zajedničkih cilj, a to je problematika oko deponije.