Glas Hrvata u Mostaru vrijedi šest puta manje nego glas Bošnjaka

Damir Džeba
Je li on moguć i kakve su trenutačne pozicije, pitali smo predsjednika Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damira Džebu.

Hoće li biti lokalnih izbora u Mostaru ove godine?

- Hoće ako u potpunosti provedemo odluku Ustavnog suda BiH za Mostar. Suština je da upravo svi Mostarci moraju imati istu vrijednost glasa kada biraju vijećnike. To znači da se mora riješiti problem diskriminacije različite vrijednosti glasa birača koja je stvorena nametnutom odlukom OHR-a. U Parlamentarnoj skupštini BiH moramo provesti odluku Ustavnog suda BiH, izmijeniti Izborni zakon BiH i tako osigurati da glas svakog građanina ima istu vrijednost.

Ima li ikakvih pomaka u razgovorima?

- Pomaklo se toliko da smo sjeli svi i pričali o izmjeni Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar. Mi inzistiramo na tome da se izričito držimo odluke Ustavnog suda BiH te, ako treba, to ćemo ponavljati svakoga dana. Sve ostalo što netko želi mijenjati u ovome procesu ja poštujem, ali nama je osnovno pitanje, ako želimo lokalne izbore ove godine, provesti odluku Ustavnog suda BiH i izmijeniti Izborni zakon BiH. Također, ako dođe do rješenja, lokalni izbori mogu biti održani samo uz opće izbore 2018., a nikako u nekom posebnom terminu.

Kada će proces ući u fazu gdje konačno možemo očekivati konkretne pomake?

- Želimo imati okvir za pregovore. A on je potpuna primjena odluka Ustavnog suda, poštivanje Ustava Federacije i važećih odredbi Izbornog zakona. Sve dalje od toga otežava ovaj proces, postizanje konsenzusa i pitanje je možemo li za takva rješenja imati dovoljnu potporu u Zastupničkom i Domu naroda.

Ali bošnjačke stranke bi mijenjale mnogo toga što je izvan odluke Ustavnog suda?

- Mogu razumjeti to, ali to ćemo raditi kada izaberemo novo Gradsko vijeće. Neka onda novoizabrani vijećnici Gradskog vijeća Mostar pregovaraju o široj promjeni Statuta grada. Statut se mijenja dvotrećinskom većinom i pravila su jasna.

Koliko još imate vremena za kompromis ako želimo ove godine lokalne izbore?

- Do početka svibnja moramo postići dogovor ako želimo lokalne izbore u Mostaru. A svi tvrde da žele izbore.

Veže li se Mostar i uz neke promjene na višim razinama vlasti?

- Na nama je samo razmišljati o Mostaru. Ja imam mandat razgovarati samo o Mostaru i dijelu Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar. A, kao Hrvat u BiH, jako sam zainteresiran da provedemo odluku Ustavnog suda BiH oko izbora izaslanika u Domu naroda, da osiguramo izbor legitimnih članova Predsjedništva BiH te, naravno, za Mostar. Ali mogu pregovarati i govoriti samo o Mostaru. Konačno moramo prestati s praksom da Hrvatima drugi narod bira političke predstavnike.

Hoće li se u nekoj fazi u razgovore uključiti i predsjednici stranaka?

- Gradski odbor HDZ-a BiH ima puno povjerenje od predsjednika stranke da pregovara oko Mostara i provedbe odluke Ustavnog suda BiH. Ta odluka Ustavnog suda nije stranački obojena. Možda je nekome i to problem.

Je li to problem bošnjačkim strankama?

- Mi smo potrošili jako puno vremena razgovarajući o modelima provedbe odluke Ustavnog suda. Sjedali smo i razgovarali nebrojeno puta oko toga. U cijelom tome procesu se osjeti da druga strana želi zadržati status quo. Žele uz Mostar vezati još neke stvari, a koje nemaju veze s odlukom Suda za Mostar. I to je problem. Mi ne možemo pričati o dogradonačelnicima u Mostaru jer time kršimo Ustav Federacije koji je jasno propisao kako je Mostar organiziran. Ako ćemo pričati o izmjenama Ustava, možemo i to. HDZ BiH godinama govori o izmjenama Ustava BiH, Ustava FBiH i mi tu imamo puno toga za reći. Jer nije samo Mostar definiran na poseban način u Ustavu Federacije, nego postoje i druge stvari koje HDZ BiH želi urediti. Ovakvo stanje je neodrživo, a sadašnji minimum je poštivanje odluke Ustavnog suda i izmjena Izbornog zakona BiH.

Zašto bošnjačke stranke žele status quo u Mostaru?

- Ako vam je netko dao prednost nametnutim izbornim pravilima i Statutom, gdje u startu imate ogromnu veću vrijednost glasa u odnosu na Hrvate, možda bih i ja, da sam u toj poziciji, želio da se to zadrži. Bošnjaci u startu imaju prednost u biranju gradskih vijećnika kroz šest izbornih jedinica. Tri većinske bošnjačke izborne jedinice imaju znatno manje birača nego u zapadnom većinskom hrvatskome dijelu, no ipak za sastav Gradskog vijeća daju isti broj vijećnika. To znači da u Mostaru glas Hrvata vrijedi od tri do šest puta manje nego glas Bošnjaka. Tako je krajnje diskriminirajuće da u većinski hrvatskom gradskome području Jugozapad skoro 15 tisuća birača izabere trojicu gradskih vijećnika, a u području Jugoistok o imenima trojice vijećnika odlučuju samo četiri tisuće birača. Da sam ja dobio takvu prednost i luksuz, vjerojatno bi opstruirao cijeli proces promjena što dulje. Ali više nema vremena. U normalnim zapadnim demokracijama kojima težimo glas svakoga vrijedi jednako. Osim kod nas u Mostaru. To moramo promijeniti.

Koliko je realan dogovor u ozračju predizborne kampanje?

- Prerano su neki krenuli s predizbornom kampanjom i dobili smo radikalizaciju stanja nepotrebno. Vidite što se događa na razini Federacije. Bojim se kako je dio priče oko Mostara vezan uz predizbornu kampanju. Postoji tu dio političkog teatra, ali bez obzira na to što netko ima i takve motive, možda to možemo iskoristiti da postignemo dogovor.

Bojite li se nametanja rješenja od međunarodne zajednice?

- Konačno je došlo vrijeme da mi kao domaći politički akteri donesemo domaća rješenja, bez nametanja. Ustavni sud BiH mora donositi odluke upravo zbog nametnutih rješenja. Ako pristajemo da nam netko nameće rješenja, onda pristajemo na tezu da smo protektorat, a ne država. Međunarodna zajednica može pratiti proces, ali ne treba nam nametanje rješenja.

Kad su nametana rješenja, to je u pravilu značilo da je pozicija Hrvata drastično pogoršana...

- Hrvate je uvijek najviše zaboljelo kad su rješenja bila nametnuta. I ne treba nam to više. Uostalom, kakva smo mi država koja želi biti dio Europske unije, a očekujemo da nam netko drugi donosi zakone. To jednostavno ne može biti u istoj rečenici. I Europski parlament je rekao kako je jedini put Bosne i Hercegovine federalizam, decentralizacija i demokratizacija, a ne unitarizam i separatizam. Samo što neki to još nisu prihvatili.

Je li proračun Mostara potpisan?

- Proračun je potpisan u srijedu.

Kažu da nedostaju milijuni maraka i da je to veliki problem?

- U proračunu koji je oko 47 milijuna maraka, 33 milijuna idu na servis administracije i svih korisnika proračuna. Ostali dio je onaj koji grad radi kao projekte. Gradonačelnik je u pravu kada kaže da je izostala pomoć viših razina vlasti, izostali su grantovi više od 7 milijuna, ali gradonačelnik nastavlja razgovore sa stranim i domaćim institucijama koje imaju mogućnost pomoći Mostaru i realiziraju projekte na području našega grada. Također, u proračunu grada Mostara postoji značajan iznos sredstava namijenjenih projektima koji stoje nerealizirani, a prenose se iz godine u godinu. Taj broj je između 15 i 20 milijuna maraka.

Od viših razina vlasti, samo HNŽ je ostao u Mostar prema posljednjim informacijama?

- Tako je. Značajnija pomoć federalnih i državnih institucija je izostala i tu smo apsolutno nezadovoljni. Pomoć nam je potrebna na svim poljima, od podizanja kvalitete obrazovanja, obnavljanja škola, vrtića i ustanova, zatim prometne infrastrukture kroz grad Mostar, ali i prometnica od magistralnoga i regionalnog značaja. Posebno naglašavam potrebu za realizaciju projekta južne obilaznice, kao i potrebu za izgradnjom dijela koridora Vc koji prolazi pored Mostara, ali naglašavam kako moramo riješiti pitanja poboljšanja komunalnih usluga prema građanima i gradu općenito.

Možete li vi išta, kao prvi čovjek HDZ-a BiH u Mostaru, uraditi po tom pitanju?

- Kao stranka možemo pomoći da se između Grada Mostara i viših razina vlasti napravi suradnja oko projekata i da na takav način doprinesemo povećanju proračuna. Imamo i priliku pomoći gradu kroz neke fondove te na tome konstantno radimo.