FOTO  U Mostaru krizmano šest stotina krizmanika

Primjeri iz Svetog pisma

Svečanu ceremoniju podjele sakramenta svete potvrde obilježilo je obraćanje krizmanika Mate Pehara koji je izrazio želju da postane svećenikom, a na to je biskup Perić kazao kako ga to jako veseli no kako bi ga još više razveselilo kada bi uz Pehara bio još jedan mladić i kazao kako i on želi biti svećenik.
-Veselilo bih me i da su ustale još četiri djevojke i kazale kako žele biti službenice milosrđa, jer od stotinu krizmanika javi se jedan i izrazi želju za sudjelovanje u službi Božjoj, istaknuo je biskup Perić. On je u svojoj nadahnutoj propovijedi krizmanicama i krizmanicima govorio o darovima Duha Svetoga. Prije svega je kazao kako je ono što je govorio upućeno svima, a posebno kandidatima za sv. potvrdu  te je izrazio želju da će roditelji i kumovi krizmanicima "prevoditi" ono što im je on ispričao u propovijedi te da će to mladi znati provesti u život.
- Drage krizmanice i krizmanici, nalazite se na prvoj razmeđi svoga života, treba izabrati životno usmjerenje, opredijeliti se za znanost ili za zanat. Želeći vam u tome pomoći, iz Svetoga pisma uzeo sam primjere kako Bog izravno zove i što čovjeku poručuje, kazao je biskup Perić i kao prvi primjer naveo Abrahama na kušnji pozornosti. Perić je okupljenim krizmanicima i svim vjernicima ukratko prepričao kako je Bog kušao Abrahama te taj događaj poistovjetio s današnjim vremenom. Obratio se roditeljima kazavši kako im je Bog djecu dao na dar.
- Nema većega i ljepšega uzdarja Bogu od prinošenja svoje djece Božjoj ljubavi. Bog više voli vašu djecu nego vi sami. Bog više želi zdravlja i spasa vašoj djeci nego vi sami. Ako ih Bogu prikažete onda su u sigurnim rukama. Bog zna što će s njima. I djeca sretna i vi s njima. Ako ih želite oteti Bogu i ubaciti ih u ovaj svjetski vrtlog trenutačne strasti i propadljive slave. Ako se ne bojite da će im se prolazna sreća pretvoriti u trajnu nesreću i na zemlji i nakon groba. Tko tako živi, da ima pred sobom neistraženu vječnost koju Bog daje, sretan je već na ovom svijetu. Tko živi po Božjem zakonu sretan je i u vremenu i u vječnosti, kazao je Perić.

Blagdan Duhova

Osim Abrahama na kušnji pozornosti, biskup je govorio o Mojsiju u pustinji straha božjega, Samuelu u svetištu mudrosti, o sestrama Mariji i Marti i njihovu  bratu Lazaru, te gradu Jeruzalem, sve to primjenjujući na današnje vrijeme i događaje. Inače, krizma se tradicionalno u svim katedralama na svijetu održava na blagdan Duhova, koji se slavi točno pedeset dana nakon Uskrsa. Na taj blagdan Crkva se prisjeća trenutka kada je Duh Sveti sišao nad apostole, koji su u strahu od židovskih svjetovnih i duhovnih upravljačkih struktura bili okupljeni u dvorani posljednje večere i čekali blagdan židovske Pedesetnice.

Piše: Martina Ćurić, foto: herecegovina.info